Setari Cookie-uri

Barbie necesita operatii estetice

O pereche de picioare subtiri si foarte lungi, o talie de viespe, un bust apreciabil si o fata de papusa- Barbie are corpul perfect visat de fiecare fata care s-a jucat vreodata cu ea. Se pare totusi ca faimoasa diva de renume mondial, deja supusa unor critici feroce pentru dimensiunile ei idealizate, are nevoie de imbunatatiri la capitolul frumusete deoarece are gleznele prea groase.

Acelasi studiu mai arata ca, inca de la varste tinere, indivizii sunt supusi unor modele ireale de greutate si forma, modele pe care le percep ca fiind normale. Intr-adevar Barbie si Ken nu urmaresc sa respecte cu strictete dimensiunile umane; acestea sunt, la urma urmei, doar niste papusi. Totusi diferentele sunt foarte evidente dand nastere unor in efecte nedorite. Copii sanatoasi, de dimensiuni normale folosesc aceste modele ca standard pentru propriul corp, ceea ce ii face sa fie nemultumiti de felul in care arata, nemultumire ce se acutizeaza in adolescenta si care ii insoteste, de multe ori, o buna bucata din viata.

Scandalul gleznelor prea groase ale papusii afecteaza vestita marca dupa ce, cu cateva saptamani in urma, aceasta a intrat in ochii presei prin lansarea unei serii de papusi Barbie afro-americane numite Grace, Kara and Trichelle. Prima prietena de culoare a papusii Barbie, Christie, dateaza din 1968 fiind insa, prin excelenta, un xerox al acesteia vopsit in maro. Christie a fost atacata pe motivul ca le transmite fetelor de culoare mesajul ca trasaturile caucaziene sunt mai frumoase. Prin urmare noua serie vine cu inovatii precum un nas mai lat, buze mai groase si pometi evidentiati.

Singura problema, cea care a starnit de altfel opinii negative, e ca una dintre noile papusi are parul drept in timp ce celelalte vin acompaniate de un set de intins parul. Conform criticilor, aceste detalii arunca gaz peste o problema din ce in ce mai des intalnita in comunitatea afro-americana: tinerele isi urasc parul cret si recurg la diverse metode (care nu doar le consuma mult timp dar le si distruge podoaba capilara) pentru a-l indrepta. Multi membri ai comunitatii afro-americani percep acest aspect ca o amenintare asupra identitatii rasiale.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.