Setari Cookie-uri

Depresia varsticilor, o afectiune frecvent trecuta cu vederea

Depresia nu face parte din procesul de imbatranire

cmunicat de presa

Depresia la persoanele peste 65 de ani depaseste o prevalenta de 20% si este una dintre cele mai importante si frecvente afectiuni ale populatiei varstnice.

Pentru a afla mai multe despre aceasta afectiune am stat de vorba cu Dr. Anca Talasman, medic primar – psihiatrie, care ne-a explicat:

Afectiunile somatice cronice sunt un tovaras de drum nedorit al varstei inaintate. Dintre acestea cele mai frecvente sunt hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, diabetul, accidentele vasculare, afectiuni pentru care pacientii varstinici se adreseaza cu regularitate medicului de specialitate.

Ele creeaza dizabilitati, iar scaderea capacitatii de functionare obisnuita, poate fi factorul declansator al unei depresii la varstnici.

La aceasta varsta, depresia este trecuta cu vederea si nediagnosticata. Desi, suntem obisnuiti ca la varstnici organismul sa reactioneze mai putin prompt in fata agresiunii factorilor patologici, depresia nu este o stare normala a procesului de imbatranire.

Citește și:

Persoanele mai putin active, pe care familia le hiperprotejeaza, neimplicandu-le in diferite activitati, singuratatea, adesea intalnita la acestea, prin pierderea partenerului, plecarea copiilor de acasa sau dimpotriva, varstnicii suprasolicitati, reprezinta candidatii depresiei geriatrice.

Carcateristici ale depresiei la varstnici

Spre deosebire de depresia debutata la alte varste aceasta se caracterizeaza printr-o lipsa accentuata de chef de viata, lipsa de interes, de interactiune sociala, lipsa de preocupare pentru tot ceea ce reprezinta sfera de interes anterioara bolii.

Ideatia de incurabilitate, de boala, de inutilitate, de vinovatie cu privire la starea in care se afla, la incapacitatea de a depasi acesta etapa, sentimentul ca la varsta lor si cu toate problemele lor sunt o povara greu de dus pentru cei din jur (copii, sot/sotie, nepoti) si lipsa de speranta sunt caracteristici ale acestei boli.

Citește și:

Oboseala fizica si psihica reprezinta un simptom predominant, unii dintre pacienti isi petrec aproape toata ziua in pat, devin pasivi, taciturni.

Apar tulburarile de somn, pacientul are dificultati de adormire. Ceea ce inseamna ca are nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru a adormi sau se trezeste de foarte multe ori in timpul noptii si nu reuseste sa adoarma decat dupa foarte mult timp sau spre dimineata.

Acest lucru determina diminuarea capacitatii de concentrare, apare iritabilitatea, irascibilitatea si suspiciozitatea.

Tulburarile de alimentatie si ele prezente, pot duce uneori pana la pierderi in greutate care pun in pericol viata varstnicului. Mai mult, ele sperie pacientul, deoarece acesta incepe sa banuiasca existenta unei boli somatice grave, nou aparute si nediagnosticate.

Si, iata, in acest fel incepe un cerc vicios. Depresia varstnicilor, pe langa particularitatile simptomatologice prezinta si un mare risc de suicid atunci cand nu este tratata la timp.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Februarie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.