Setari Cookie-uri

Slovacia - tara castelelor medievale, a galustelor si lactatelor

Aflata chiar in inima Europei, Slovacia a intrat de-a lungul istoriei in contact cu diverse culturi, fiind influentata mai cu seama de statele vecine: Republica Ceha, Ungaria, Austria si Ucraina. Cu toate acestea, Slovacia se remarca prin castelele medievale foarte bine conservate, peisajele minunate, pastrarea traditiilor şi o gastronomie surprinzatoare.

Insa ingredientul de baza in Slovacia este laptele. Si pe buna dreptate, caci Slovacia este renumita pentru produsele lactate de foarte buna calitate si foarte gustoase – diverse tipuri de branza de oaie, capra sau vaca, afumate sau neafumate, cascaval sau unt traditional. In Romania, pot fi gasite in hipermarketuri produse lactate slovace de la fabrica de lapte Koliba, din Hrinova.

Fabrica dateaza din 1993, cand zilnic se prelucrau trei mii de litri de lapte, din care in mare parte se produceau manual unt, lapte, branza dulce si cascaval afumat. In prezent, Koliba este producator modern de lactate, cu o gama diversificata de sortimente din lapte, din regiunile muntoase ale Slovaciei. Cele mai cautate produse sunt Pohoda (branza topita).

Hrinovska tehla (Koliba Calup), cascaval semitare maturat afumat si neafumat, untul traditional si crema de unt cu continut partial de grasime vegetala Maslova chut (Gustul untului Koliba). Cu ele se pot prepara autenticele galuste slovace, dar si alte specialitati culinare traditionale: pirostele cu branza, galusele de malai prajite in ulei, cu branza si slanina, chechuri gatite la aburi umplute cu gem.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Decembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.