Un pic de istorie

Ca multe alte lucuri din lumea noastra, ceaiul cu gheata - iced tea - a aparut prima data in SUA, in statele calduroase din sud. Primele mentiuni despre aceasta bautura dateaza de la inceputul secolului al 19-lea, cand ice tea-ul era preparat cu ceai verde, gheata si mult alcool si se numea punch. Ice tea-ul asa cum se cosuma el astazi apare mentionat prima data intr-o carte de bucate din 1879: "umpleti cupele cu gheata, puneti 2 linguri de zahar in fiecare si apoi turnati ceaiul peste gheata si zahar”. In aceasta perioada, ice tea-ul era deja popular in toate statele americane, servit in hoteluri, la targuri si in statiile de tren. In zilele noastre, ice tea este una din cele mai populare bauturi din lume, avand variatiile sale in functie de fiecare cultura si continent.

Tea Over Ice

Tea Over Ice este o revelatie pentru iubitorii de ceai. Reprezinta colectia pentru ice tea de la Tea Forte si este creat ca un kit complet pentru servirea ceaiului cu gheata: acesorii funky si 5 amestecuri de ceai cu arome create special pentru a fi consumate reci.

Accesoriile includ setul de ceainice pentru ice tea si paharul inovativ cu nume simpatic: Poom. Sunt realizate din sticla suflata manual si au rezistenta mare la temperaturi extreme. Setul de ceainice are un aspect dramatic care impresioneaza in orice ocazie, iar Poom are pereti dubli astfel incat sa pastreze ceaiul fierbinte, ramanand placut la atingere in exterior.

Designul acestor recipiente este creat special pentru piramidele de ceai Tea Forte, care vin in 5 mixuri speciale, cu arome imbietoare: Raspberry Nectar - zmeura , White Ginger Pear - ceai alb cu pere si ghimbir, Lavender Citrus - ceai alb cu levantica si roinita, Green Mango Peach - ceai verde cu mango si piersica, Pomegranate Blackberry - ceai negru cu rodie si mure, Ceylon Gold –ceai negru de Ceylon.

Cum se prepara

Fie ca vrei sa iti tratezi prietenele cu o bautura usoara si sanatoasa sau planuiesti sa iti oferi singura momente racoroase de placere, sa iti prepari un ice tea este simplu: 1. Pregateste-te pentru o experienta senzoriala remarcabila. 2. Dupa ce ti-ai ales aroma preferata, pune-o in ceainicul mic si toarna apa fiebinte peste piramida de ceai. 3. Tine-o la infuzat 3 minute pentru ceaiul negru, verde si alb, 5 minute pentru ceaiul de plante. 4. Pune cuburile de gheata in ceainicul mare si toarna infuzia de ceai peste ele.

Ai obtinut instant un ceai rece, il poti turna deja in paharul Poom. Esti gata sa il savurezi?

Beneficii pentru sanatate

Ceaiul cu gheata preparat de tine acasa (sau la birou) este o alegere sanatoasa, cand de multe ori nevoia de lichid si de a ne racori ne poate impinge spre alegeri mai putin benefice. Ceaiul hidrateaza si potoleste setea fara dezavantajul aditivilor si caloriilor din bauturile imbuteliate. In plus, numeroase institute din intreaga lume au cercetat si cerceteaza inca efectele ceaiului asupra sanatatii si s-au descoperit deja numeroase avantaje ale consumului de ceai. Niciuna dintre informatiile care sunt prezentate mai jos nu trebuie interpretate drept sfat medical si nici nu trebuie sa inlocuiasca sfatul medicului. Ele reprezinta o prezentare succinta a descoperirilor din ultimii ani, care indica in cate feluri ceaiul poate contribui la binele organismului nostru.

Sanatatea inimii

Cateva dintre beneficiile pentru sanatatea inimii care au fost demonstrate si de studii mai vechi cuprind scaderea nivelului colesterolului LDL (colesterolul “rau”) si imbunatatirea capacitatii vaselor de sange de a-si mari volumul atunci cand creste presiunea sangelui. Unii spun ca ceaiul i-ar ajuta si pe cei cu presiunea sangelui scazuta.

Sistemul imunitar

Antioxidantii pot ajuta la protejarea sistemului imunitar. L-teanina, un aminoacid prezent in ceai, “pregateste” sistemul imunitar pentru a lupta impotriva infectiilor, a bacteriilor, a virusurilor si ciupercilor. In plus, ceaiul este bogat in vitamine si minerale, dintre care B1, B2, B6, C, acid folic, magneziu, potasiu si zinc.

Gandirea

Aminoacizii din ceai ajuta si la obtinerea unei stari mentale calme, dar mai alerte. Efectul poate dura 3-4 ore.

Cancerul

Studii recente au aratat ca unele substante din ceai ar reduce riscul de cancer. Acest domeniu este cel in care se fac cele mai multe studii la ora actuala.

Igiena orala

Ceaiul contine fluorura in mod natural, care ajuta la sanatatea smaltului dintilor, iar flavonoidele continute de ceai incetinesc formarea placii dentare.

Scaderea in greutate

Ceaiul nu are calorii si ajuta la hidratarea organismului. Daca inlocuim bauturile indulcite cu zahar (de exemplu, sucurile acidulate) cu ceaiuri neindulcite, putem sa ne pastram o greutate normala. Se crede ca ceaiul ar ajuta si la stimularea metabolismului. Insa nimeni nu ar trebui sa creada zvonurile care sustin ca ceaiul “Wulong” ajuta la scaderea in greutate. “Wulong” este doar un sinonim pentru “oolong” si nu exista studii care sa arate in ce fel acest ceai influenteaza greutatea (in plus sau in minus).

Sanatatea sistemului osos

Un studiu al American Journal of Clinical Nutrition a aratat ca femeile mai in varsta care erau consumatoare de ceai aveau densitatea minerala osoasa (bone mineral density - BMD) mai mare decat cea a celor care nu erau consumatoare de ceai.

Bine de stiut: Poate ati auzit de “sun tea”, care se prepara infuzand ceaiul in apa la temperatura camerei si lasandu-l la soare pentru cateva ore. Totusi, aceasta metoda nu este recomandata, deoarece bautura lasata atat de mult timp in caldura favorizeaza aparitia bacteriilor si prezinta riscuri pentru sanatate.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: