Setari Cookie-uri

5 trucuri care stau la baza unei casnicii fericite

Cum sa te asiguri ca ai parte de un mariaj fericit, plin de intelege si iubire.

Un mariaj fericit se bazeaza pe o serie de obiceiuri si atitudini care, aplicate zi de zi, nu lasa loc interpretarilor gresite sau a situatiilor echivoce. Dragostea se intretine in timp cu multe eforturi, insa gesturile mici si cele mai la indemana sunt cele care au, de multe ori, efecte majore. Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont, pentru a te asigura ca atmosfera senina si plina de intelegere si iubire de la inceput se prelungeste pe o perioada nedeterminata asupra mariajului.

mariaj fericit Foto: Piotr Marcinski, Shutterstock

Trucuri pentru un mariaj fericit

1. Stati aproape unul de celalalt

…din punct de vedere fizic. Atingeti-va des, tineti-va de mana, sarutati-va si luati-va in brate dimineata inainte sa va beti cafeaua. Seara, dupa ce ati revenit de la job, rasfatati-va unul pe celalalt cu un masaj la picioare sau gat si umeri, cat timp va relaxati pe canapea si va povestiti intamplarile zilei. Contactul fizic are darul de a stimula productia hormonului oxitocina, markerul fericirii, prin urmare orice contact fizic (fie el si nonsexual) va intretine senzatia de adoratie si iubire dintre voi, lucru extrem de rar intalnit sau chiar absent in cazul cuplurilor epuizate, care si-au consumat tot farmecul si fascinatia.

Citește și:

2. Nu va vorbiti niciodata de rau unul pe celalalt

In zilele noastre poate fi extrem de tentant sa te plangi prietenilor sau familiei de partener si sa il denigrezi, daca lucrurile nu merg bine intre voi, fie prin viu grai, fie in online. Desi tentatia e mare, mai bine abtine-te. Acest lucru miroase destul de tare a tradare. Lucrurile sunt destul de imprevizibile si s-ar putea sa iti ierti partenerul/partenera si sa treceti cu bine peste provocari, insa persoanele in fata carora te-ai descarcat s-ar putea sa nu depaseasca prea usor momentul neplacut si implicatiile acestuia asupra lor. Chestiunile personale exact asa ar trebui sa ramana, altfel pot escalada intr-un mod foarte neplacut in cadrul cercului familial sau al prietenilor. In schimb, daca nu contenesti sa lauzi si sa evidentiezi calitatile sufletului tau pereche, acest lucru te va ridica si pe tine in aprecierea si afectiunea celor dragi.

Citește și:

3. Invata cum sa asculti (si abtine-te de la sfaturi, daca nu ti se solicita)

Se poate intampla deseori sa acumulezi frustrari si neplaceri pe tot parcursul zilei, iar atunci cand ajungi acasa sa dai drumul la supapa si sa te eliberezi. Una din greselile facute de partener este sa incerce sa te faca sa te simti mai bine oferindu-ti solutii sau sfaturi, in momentele in care tot ce tu iti doresti este sa te descarci si sa scapi de povara . In loc sa ii respingi brutal sfaturile (de care simti ca nu aveai nevoie chiar acum), anunta-l intai ca ai nevoie doar de un umar si o ureche intelegatoare si empatice, fara alte interventii de prisos.

4. Invatati cum sa va gestionati disputele

In orice fel de relatie, certurile sunt inevitabile, mai devreme mai mai tarziu. Desi se spune ca o cearta nu face decat sa consolideze relatia de cuplu, trebuie avuta grija, pentru ca poate fi o arma cu doua taisuri. In momentul in care se face abuz de cuvinte care pot rani sau expresii categorice, gen “tu niciodata nu ai…”, “mereu faci asa…” sau chiar simpla amintire a cuvantului “divort” pot provoca daune adesea ireparabile, cel putin in plan emotional. De aceea, stabiliti inca de la inceput un prag peste care sa nu treceti niciodata, nici in cele mai aprige dispute. Reamintiti-va ca va iubiti si incercati sa gasiti un compromis acceptabil amandurora. In plus, invatati sa va cereti iertare. Si acest lucru este, de cele mai multe ori, o dovada de dragoste.

Citește și:

5. Fiti responsabili cu finantele

Din pacate, majoritatea certurilor dintr-o relatie incep de la bani, mai precis de la lipsa acestora. Intr-o relatie de cuplu trebuie sa aveti certitudinea ca va puteti descurca cu toate angajamentele financiare pe care le presupune o casnicie: reducerea cheltuielilor inutile, plata facturilor la timp sau a eventualelor rate. Acum este momentul potrivit sa invatati sa economisiti pentru unele scopuri comune (o vacanta in doi, o noua locuinta, un proiect mai mare etc) insa nu uitati si de micile placeri care fac viata mai frumoasa. Satisfaceti-va din cand in cand cate un capriciu, insa nu tineti la secret anumite cheltuieli si fiti onesti unul cu celalalt, in ceea ce priveste finantele personale si cele comune. In acest mod va veti asigura de sustinerea sincera si fara echivoc a partenerului, fundament de netagaduit al iubirii si intelegerii in cuplu.

Citește și:

Foto prima pagina: Makistock, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
15 Februarie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.