Setari Cookie-uri

Vampirismul emotional: Unii oameni nu se satura de sange. Altii nu se satura sa sufere...

In opinia psihologului Albert J. Bernstein, exista 5 tipuri de vampiri emotionali ale caror caracteristici corespund anumitor tulburari de personalitate: vampirii antisociali, vampirii histrionici, vampirii narcisisti, vampirii cu un comportament obsesiv-compulsiv, vampirii paranoici.

-Vampirii antisociali – nu sunt cei urasc sau evita societatea oamenilor, ci sunt cei care urasc plictiseala si ignora regulile sociale. Sociabili si iubind petrecerile inedite sunt dependenti de senzatii tari si periculoase (precum cele procurate de droguri, pariuri, sex, sporturi extreme) care le pun sangele si adrenalina in miscare. Ex de astfel de vampiri: rebelii fara o cauza precisa, teroristii – cei care detin iluzia grandorii si au inteles gresit conceptul de putere.

-Vampirii histrionici – sunt acele persoane care traiesc pentru a primi atentie si aprobare din partea celorlalti, avand in sange pasiunea pentru drama si pentru toate efectele negative pe care le implica aceasta. Cu acesti vampiri dramatici in preajma, totul pare un spectacol. “Rareori insa, ceea ce vezi este si ceea ce o sa primesti de la ei’, spune Bernstein. Acesti vampiri emotionali si-au construit un sistem melodramatic in jurul lor in care rolul principal le apartine. Pot fi actori falsi si seducatori puternici sau pot dezvolta un comportament pasiv-agresiv. Pentru a-si ascunde propriile defecte, incearca sa le faca pe plac celor din jur. Ca exemple de vampiri histrionici, psihologul enumera fanaticii religiosi, hartuitorii sexuali, etc.

- Vampirii narcisisti – se refera la acea categorie de persoane care se proiecteaza pe ele insele in centrul universului celorlalti. Vampirii narcisisti au o parere foarte buna despre ei si se cred superiori celorlalti din toate punctele de vedere. Sunt egoisti, cu un ego imens – comparabil cu o gaura neagra ce absoarbe tot in jurul ei. Nu pot empatiza cu ceilalti si uneori pare ca le lipseste constiinta. Multi au calitati excelente pentru a deveni lideri, insa isi urmaresc propriul interes.

- Vampirii cu un comportament obsesiv-compulsiv – “Acesti vampiri sunt prea buni ca sa fie buni cu adevarat”, spune Bernstein. Sunt obsedati de adevarul lumii, insa uneori percep acest adevar in mod eronat. Sunt cei care preiau pe umerii lor cele mai ingrate responsabilitati si sarcini, insa sunt obsedati de ideea de siguranta si de control, manifestand o atentie excesiva si bolnavicioasa fata de detalii. Sunt perfectionisti, perceptivi si puristi. Nu isi doresc sa te raneasca si nu te ranesc din rautate sau intentionat, insa ar face orice pentru a-si apara lumile mici pe care si le construiesc. Simt nevoia obsesiva de a detine controlul asupra oamenilor si a situatiilor. Pot fi extrem de seducatori, insa ii vei recunoaste dupa felul suspicios si banuitor de a fi care te aduce rapid la extenuare. Pot fi parteneri gelosi, teoreticieni ai conspiratiei, etc
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.