De cand ma stiu, am fost pasionata de bucatarie. Cand eram copil si mergeam la bunici, ma uitam vrajita la femeile din sat cum se pregateau pentru evenimentele majore. Atunci cand se casatorea vreun flacau de soi sau vreo fata mandra, se strangeau toate la moara cu neamurile celor doi indragostiti. Se incingeau bine cu broboada la spate sa nu le ia de la sale, isi strangeau mai tare basmaua pe cap si isi suflecau manecile pana mai sus de cot.

Anul Nou Chinezesc: cele mai cunoscute 15 tabuuri

Intr-o copaie mare puneau toate ingredientele pentru cozonaci si se apucau de framantat. Pe urma, cand lasau aluatul sa se “hodineasca”, femeile se cinsteau cu cate un pahar de rachiu si isi povesteau una alteia micile dureri zilnice dar care intr-o gospodarie de om simplu, sunt cat o adevarata tragedie: cati purcei au murit, ce gaini au cazute clote sau cate au dat in schiopatat, cati pui au fost luati de uliu sau ce vadana i-a facut o pomana acatarii omului ei mort de 10 ani.

femeie la aragaz

foto shutterstock femeie la aragaz

Mai pe soptite si pe ferite de urechile mele povesteau despre fetele care s-au facut de rusine inainte de munca sau cele care au ajuns doamne mari la orase precum si necazul vreunei neveste cu casa grea de copii care s-a dus la baba satului sa o traga cu oala pe burta si sa lepede pruncul. Un ritual intreg, secret si pazit de ochii barbatilor se desfasura in moara din satul oltenesc inainte de nunti.

De atunci am ramas cu dragostea pentru invartitul in cratiti. Mare pricepere nu am si nu stiu sa fac retete sofisticate cu raci, craci, maci! Imi place sa gatesc romaneste si casa-i casa doar cand miroase a mancare. De fiecare data cand am vreo durere sau simt nevoia sa ma gandesc, ma duc in bucatarie. Toc, tai, faramitez si gandurile se aseaza unul dupa altul.

Tot aici veneam sa imi alin durerile de inima pe care mi le pricinuia vreun barbat care uita sa sune sau uita sa mentioneze ca inima lui e ocupata in alta parte. M-am folosit de multe ori de pasiunea mea pentru ingrediente in goana nebuna dupa dragoste. Auzisem eu ca dragostea trece prin stomac dar de la o strachina cu ciorba deasa pana la iubirea vietii mele e cale lunga.

Mesaje si urari de Anul Nou: cuvinte alese pentru iubit si prieteni
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: