Setari Cookie-uri

O inima franta este cel mai bun lucru care ti s-a intamplat!

De ce e important sa suferi din dragoste?

Rareori se intampla se te simti din nou ca de obicei dupa o relatie stabila, sanatoasa si de lunga durata in care ai investit sentimente. Adevarul este ca ai zile bune si zile rele, in care te napadesc din senin toate amintirile si regretele, cu asemenea forta incat retraiesti din nou scena despartirii, nu poti respira si ti se inmoaie genunchii.

Oamenii reactioneaza diferit la despartiri insa exista cateva tipare comportamentale comune tuturor. In astfel de situatii delicate, cei mai multi dintre noi cauta sa se apropie de oameni care empatizeaza cu ei. Iar acesta poate fi un lucru bun pentru ca astfel se pot naste noi prietenii. Altii simt nevoia sa povesteasca tuturor despre ce li s-a intamplat si chiar daca poate parea ciuda, nu fac acest lucru din lipsa de demnitate. Desigur, poate fi nevoia de tandrete si de afectiune insa pe de cealalta parte, cel mai probabil este vorba de nevoia de a se descarca.

Citește și:

Nu de putine ori se intampla ca in primele zile dupa despartire, sa fii inca in stare de soc si sa nu iti dai seama inca de durere. Chiar daca suna brutal, o astfel de stare poate fi productiva. Atunci cand nu te gandesti la durere, iti dai voie sa functionezi normal, te impingi de la spate sa iti duci la bun final sarcinile zilnice. Insa aceasta perioada trebuie sa treaca. Primul pas in vindecarea durerii este recunoasterea si acceptarea acesteia. De multe ori, nu dor lucrurile mari dintr-o relatie, cum ar fi importanta intimitatii, sprijinul reciproc sau tandretea oferita, ci micile detalii.

Gandul ca nu o sa va beti cafeau impreuna. Gandul ca nu veti mai pierde noptile cu filme. Prima sarbatoare mare petrecuta in singuratate. Chiar daca poate parea o consolare de moment, pe termen lung, retraierea acestor amintiri poate face mai mult rau decat bine. E vorba de micile obiceiuri si obisnuinte. Un studiu relativ recent a aratat ca, din punct de vedere neuronal, creierul oamenilor care trecprintr-o despartire functioneaza asemanator cu creierul dependentilor de cocaina care au renuntat la drog.

Citește și:

Nu exista o reteta ideala de a trece peste despartire insa probabil ca cel mai nociv obicei este cel al intalnirilor sau al relatiilor-pansament, imeditat dupa ce vechea poveste de dragoste s-a terminat. Acestea se nasc atunci cand cel care si-a pierdut partenerul stabil simte nevoia de afectiune si de tandrete, precum si teama de singuratate, apoi incearca sa le compenseze cu o noua relatie. Nu doar ca vor aparea inconstient comparatii intre actualul si fostul partener care pot durea mai rau decat orice altceva, dar nu este corect fata de nimeni.
Cea mai buna metoda de vindecare trebuie sa vina din interior si trebuie sa iti repeti cateva propozitii-cheie, pana cand ajungi sa le crezi:

  • Intrebarile pot fi inutile si dureroase.
  • Doar pentru ca fostul partener nu ma iubeste, nu inseamna ca nu ma va iubi niciodata.
  • Merit respect, afectiune si tandrete.
  • Viata mea nu a inceput cu fostul si nu se va termina cu el.
  • Sunt recunoscatoare pentru toate lucrurile frumoase din viata mea.
  • O lipsa din viata ta nu inseamna neaparat o pierdere.
  • Durerile nu se marturisesc pe platformele de socializare.
  • Nu este umilitor sa fii cel care a iubit mai mult.

De ce e important sa suferi din dragoste macar o data in viata?

O suferinta reala din dragoste, nu din cea care se trateaza in doua zile cu vin si un nou iubit, o suferinta apasatoare care nu te lasa sa vorbesti, sa te misti, sa te gandesti sau sa mananci te poate intari din punct de vedere emotional. In plus, atunci cand stii deja ce inseamna sa suferi, vei sti cum sa eviti sa produci o astfel de durere in viitor.

Citește și:

Foto interior si prima pagina Nina Buday/Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
26 Octombrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.