Setari Cookie-uri

Spitalul de iubiri nervoase

Veacul ne-a ales prost. Psihiatria nu recunoaste, deocamdata, actele antisociale si irationale pe care le faci din dragoste. Ca atare, nu primesti reteta cu parafa si nici medicamente. Si nici ingrijire, in caz de urgenta. Nu vine nicio ambulanta la tine doar pentru ca ai orbit de plans ori ai facut hematom occipital, dandu-te cu capul de pereti - fiindca orasul e plin de blocaje renale si ulcere perforate, deci dureri serioase, recunoscute de manualul de patologie umana.

Din iubire, o vecina de-a mea si-a vandut pianul cu coada ca sa-si opereze sanii si, pe urma, pentru ca nu mai avea bani sa-si opereze si fundul, n-a mancat decat morcovi vreo trei luni, pana a ajuns la perfuzii, iar iubitul neasemuit a parasit-o oricum, fiindca vazuse ce nasol arata ea nemachiata si cu pielea oranj de la carotenemie, pe patul de spital, si i s-a luat definitiv. Sa n-o mai vada-n ochi.

Din iubire, abandonezi la bunici copiii pe care i-ai facut din iubire pentru altul. Din iubire, ajungi sa minti si sa inseli fostele iubiri. Urmaresti barbati si cauti rivale, suni si inchizi, te rogi de ele si, alternativ, le ameninti, te faci de ras si de plans. Platesti acatiste pacatoase, pe care preotul le scapa discret in cosul de gunoi, cutremurat de faptul ca nu mai deosebesti un blestem de-o rugaciune.

Poate nu-i exact decorul, poate-mparatia-i trista

Suntem de-o nerecunostinta ucigasa. Iubirea, cel mai fermecator si generos dar de la Dumnezeu, ajunge sa fie controlata de teorii inepte. Avem cateodata impresia ca dragostea ne poate scuza orice razgaiala, orice meschinarie. „Il iubesc“, iata modul in care ingerul si diavolul isi justifica limitele.

„O iubesc, de-aia o bat si-o jignesc“, explica barbatul, dezinvolt. „Il iubesc, de-aia il iert ca ma bate si ma jigneste“, explica femeia, delirand. El, agresivul cronic, sustine ca e provocat sa loveasca prin vorba si palma, fiindca nu poate trai fara femeia lui si ea il face gelos. Ea, agresata cronica, sustine ca e vina ei, fiindca il provoaca si - crede proasta - daca el e gelos si dement, inseamna ca o iubeste.

Una dintre cele mai bune prietene din facultate a iubit, la parametri fatali, un musulman din Siria si, dupa ani de zile in care lui ba ii expira viza de Romania, ba ii expira cheful de amor, a venit in tara si-a luat-o de nevasta. S-au topit de-aici si ea a ajuns sa locuiasca intr-un cartier bej-sufocant, din Damasc.

Ea a rupt legatura cu noi, cu toate nebunele care o tinuseram sa nu se-arunce-n cap de la etaj, de cate ori o parasea el. Ne-a renegat si a refuzat sa ne lase vreo adresa, vreun numar de telefon. O cautam toate, dar la ora aia comunicatiile erau lenese, proaste, ineficiente.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 August 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.