Setari Cookie-uri

Limitele femeilor arabe

Din ceea ce stim de la televizor viata femeilor musulmane pare sa fie un sir nesfarsit de pedepse, interdictii si restrictii. Ceea ce noi percepem ca nedreptate si abuzuri sunt de fapt parte dintr-o existenta strict reglementata, care prevede pedepse si consecinte ale oricarui fapt care incalca regulile. Limitele femeilor arabe nu sunt fixate de Coran, ci de texte scrise ulterior, precum si de legislatia fiecarei tari musulmane. Detaliile variaza, dar conditiile sunt in general aceleasi.

Casatoriile aranjate sunt un subiect sensibil mai ales pentru ca de obicei se trateaza cu copii si nu cu adulti. Varsta minima la care o fata se poate casatori este de 15 ani, exceptiile trebuie aprobate mai intai de un tribunal. Se stie insa ca de multe ori fete mai tinere de atat sunt prezentate ca fiind de peste 15 ani, mai ales in zonele rurale. Inselatoriile de felul acesta sunt pedepsite cu inchisoarea. Copiii care au fost casatoriti inainte de a ajunge la varsta pubertatii pot invoca un articol din legea casatoriei prin care li se acorda dreptul la divort. Graba parintilor musulmani de a-si casatori fiicele se explica prin faptul ca la ei casatoria conteaza mai mult ca un contract financiar.

Odata casatorita, femeia are dreptul sa fie intretinuta material si sa i se asigure conditii bune de trai. In mod oficial, femeia trebuie sa isi dea consimtamantul altfel casatoria nu poate fi oficiata. Prin lege, e nevoie de doi martori care sa asiste. Maternitatea este recunoscuta peste tot in lume si nici musulmanii nu o pun la indoiala. Potrivit traditiei, se spune ca atunci cand Profetul a fost intrebat pe care dintre parinti ar trebui sa il iubesti mai mult, el a raspuns: “Pe mama ta, pe mama ta, pe mama ta si apoi pe tatal tau”. Iar pentru ca tot el a spus ca “Paradisul este la picioarele mamelor”, unii comentatori ai Islamului demonstreaza ca femeile detin drepturi egale cu sotul in casnicie – altfel nu ar putea fi atat de respectate si de pretuite.

Statutul femeii musulmane casatorite e complicat prin faptul ca ea e dependenta financiar de sot si obligata sa se supuna. Odata ce acesta s-a angajat sa o intretina, singurele forme de venit, surse de mancare sunt asigurate de el. In cazul unor certuri domestice ori daca este catalogata ca fiind „neobedienta” ea risca sa piarda sau sa ii fie suspendat dreptul de a fi intretinuta. In lege, exista totusi unele prevederi, diferite in fiecare stat musulman, care o protejeaza de posibilele abuzuri pe care sotul le-ar putea incerca.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Februarie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.