Setari Cookie-uri

Traditii si credinte europene de Pasti

Iar pentru ca in preajma Sarbatorilor Pascale, lumina ne aduce mai aproape unul de altul si gandurile ne sunt mai senine, sa aruncam o privire la obiceiurile de Pasti ale popoarelor europene si ale vecinilor nostri.

Pastele este o sarbatoare foarte importanta in Europa si raspandeste pe continent un spirit al bucuriei fiind o festivitate a primaverii de asemenea. Crestinii sarbatoresc Invierea lui Iisus Hristos la o anumita diferenta de zile cauzata de diferenta calendarelor dupa care se ghideaza, dar ritualurile lor isi au radacinile pagane in festivalul primaverii.

Mai putin evidente la noi, influentele pagane sunt accentuate la vestici unde ouale si iepurele sunt explicate ca simboluri antice ale fertilitatii. La romani, Iepurasul de Pasti este un simbol asimilat relativ recent si mai mult de dragul copiilor: ei primesc cosulete de jucarii si dulciuri aduse de iepuras. Desi suntem tentati sa credem ca simbolul iepurasului de Pasti e originar din America, el a fost raspandit de fapt de germani; in SUA Pastele a devenit o sarbatoare importanta abia dupa Razboiul Civil.

Iar pentru ca in preajma Sarbatorilor Pascale, lumina ne aduce mai aproape unul de altul si gandurile ne sunt mai senine, sa aruncam o privire la obiceiurile de Pasti ale popoarelor europene si ale vecinilor nostri.

Un obicei general este de a merge la biserica pentru slujba, fie la miezul noptii de Inviere, fie a doua zi dimineata. Ouale sunt decorate traditional cu rosu, simbolizand sangele lui Iisus si sunt daruite celor apropiati. Pasca si mielul sacrificat sunt puse la masa, alaturi de alte preparate culinare specifice fiecarui popor. O superstitie raspandita sunt hainele noi cu care credinciosii se imbraca duminica pentru a merge la biserica sau la plimbare.

Traditia de a lua lumina este foarte importanta in Romania si constituie pentru multi dintre noi un obicei pe care il vom respecta toata viata. Ritualul de a lua lumina din lumina, aprinzand o lumanare de la cea a preotului , creeaza o comuniune speciala. In parti diferite ale tarii, traditia spune ca lumanarile trebuie ingropate in pamantul din fata casei si lasate sa arda pana la dimineata. Intr-o alta varianta, e bine ca lumanarile sa fie pastrate si aprinse in fata icoanei cand ai necazuri. Conform credintei populare, lumina lor e mai aproape de rai.

In Andorra, lumanarile aprinse in noaptea Invierii sunt pastrate si aprinse zilnic in perioada de 40 de zile pana la Inaltare cand sunt in sfarsit stinse. Contrastul intuneric-lumina e orchestrat cu grija pentru slujba de Inviere la noi, dar si in Malta unde ceremonia religioasa e tinuta in intuneric pentru ca la o ora fixa sa inceapa sa bata clopotele: atunci bisericile sunt inundate de lumina si se aprind toate candelabrele si lumanarile pentru a marca momentul Invierii. In Lichtenstein si in zonele rurale din Olanda, dar si in Bucovina, sarbatoarea luminii e tratata putin diferit: se inalta ruguri de foc care pot fi observate de la distanta si sunt admirate pentru jocul de scantei.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Aprilie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.