Setari Cookie-uri

Traditii si credinte europene de Pasti

Iar pentru ca in preajma Sarbatorilor Pascale, lumina ne aduce mai aproape unul de altul si gandurile ne sunt mai senine, sa aruncam o privire la obiceiurile de Pasti ale popoarelor europene si ale vecinilor nostri.

Traditia de a decora oua cu foarte mare delicatete si precizie reprezinta un motiv de mandrie pentru romani si ucrainieni, aceste doua popoare fiind printre cele mai iscusite in arta incodeierii. Una dintre multele superstitii romanesti legate de ouale de Pasti este ca daca au fost vopsite in Vinerea Mare capata proprietati deosebite. In unele zone ale tarii, fetele pastreaza coajile unor oua ciocnite si le strecoara in apa cu care se spala pe fata; astfel, tenul lor va fi curat si luminos tot anul. Tot fetele tinere cauta un ou cu doua galbenusuri – daca il gasesc, e semn de casatorie apropiata. Dar poate cea mai frumoasa credinta legate de ouale rosii este ca cei care ciocnesc oua in ziua de Pasti se vor reintalni pe lumea cealalta si se vor recunoaste.

In alte tari, se organizeaza tot felul de jocuri cu ouale vopsite si decorate: sunt ascunse si trebuie descoperite, exista intreceri in care sunt rostogolite si castiga ultimul care a ramas intreg. In urma unor asemenea jocuri, castigatorii sunt de obicei copiii care primesc recompensele in bunatati dulci. In Ucraina, unde ouale incondeiate constituie un cadou traditional in ziua de Pasti se spune ca fetele nu trebuie sa le daruiasca baietilor un ou nepictat in partea de sus sau de jos: daca oul e "chel" asa va deveni si baiatul respectiv. In Ungaria si in Lituania, pe copii ii asteapta cadouri in dimineata de Pasti. Obiceiul lituanienilor pare a fi o varianta pascala a lui Mos Craciun: batrana Velyku Senele aduce dulciuri si oua frumos colorate copiilor cuminti, iar celor neascultatori un simplu ou alb.

Dincolo de superstitii si credinte locale
, mai importanta e functia ritualica a Sarbatorilor Pascale care ne pun in acord cu ceilalti credinciosi si cu schimbarile din natura. Sunt cateva zile libere pe an pe care le dedicam linistii interioare si luminii, sarbatorind alaturi de cei dragi Invierea Domnului si renasterea naturii.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Aprilie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.