Setari Cookie-uri

Nunta de epoca si rochie pe cupoane

Dar daca perechii Kate - William i-a mers atat de bine, cei doi avand o ceremonie si o petrecere splendide, au existat timpuri cand banii curgeau mai greu, iar parintii erau mai conservatori. Aceasta este povestea printesei Elizabeth, astazi regina Elizabeth a II-a, si a printului Philip.

Nuntile regale obisnuiau sa fie momente de cumpana in istorie, ele determinand viitoarele aliante politice si jocurile de dominanta pe harta Europei. Dar odata cu sfarsitul monarhiei si cu introducerea democratiei (astfel incat familia regala nu mai conduce propriu-zis statul), importanta unui eveniment precum nunta regala a devenit un simbol de prestigiu si onoare, iar cununia o marturisire a dragostei.

Nu intamplator, contribuabilii britanici nu au fost deranjati sa suporte din taxe achitarea nuntii de poveste pe care au avut-o Catherine Middleton si printul William: costurile variaza undeva intre 30 si 40 de milioane de lire sterline, cea mai mare parte a banilor fiind cheltuita pe asigurarea securitatii celor 1900 de invitati de prim rang.

Dar daca perechii Kate - William i-a mers atat de bine, cei doi avand o ceremonie si o petrecere splendide, au existat timpuri cand banii curgeau mai greu, iar parintii erau mai conservatori. Aceasta este povestea printesei Elizabeth, astazi regina Elizabeth a II-a, si a printului Philip.

Cunoscandu-se de copii, printesa Elizabeth si Philip, print al Greciei si al Danemarcei, s-au indragostit cand Elizabeth avea doar 13 ani si au inceput sa corespondeze. Schimbul de scrisori de dragoste a constituit lunga lor logodna, iar dupa 8 ani, in 1947, cei doi s-au casatorit in Westminster Abbey. “Pretul” se poate spune ca l-a platit Philip: el a trebuit sa renunte la titlul de print al Greciei si al Danemarcei, sa se converteasca la anglicanism, sa adopte statutul de Locotenent Philip Mountbatten si sa stranga din dinti pentru ca nu avea o avere pe masura printesei lui. A primit in schimb titlul de Duce de Edinburgh si i-a fost acordat statutul de Inaltimea Sa. Mama lui Elizabeth a fost impotriva casatoriei, considerandu-l pe Philip nedemn si un strain, desi era supus britanic. In plus cei doi erau foarte tineri, Elizabeth avea 21 de ani, iar Philip 26.

Nunta a fost bineinteles impresionanta, chiar daca umbrita de cel de-al doilea razboi mondial si de starea de devastare care s-a prelungit in urma lui. Tinerii casatoriti au fost coplesiti cu 2500 de cadouri de nunta, primite din intreaga lume. E greu de spus in ce masura acestea au putut compensa faptul ca Elizabeth a strans cupoane de ratii ca sa isi poata cumpara material pentru rochie sau pentru faptul ca cele trei surori ale lui Philip nu au fost invitate – ele fiind casatorite cu nobili germani care avusesera legaturi naziste.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Mai 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.