Contraceptia ca factor de risc in cancer - mit sau realitate?

Contraceptia ca factor de risc in cancer - mit sau realitate?
Kudika
22 Aprilie 2013

Exista numeroase controverse legate de pilulele contraceptive si riscul crescut de cancer pe care il au.

comunicat de presa:

Aceasta metoda contraceptiva a fost dezvoltata in 1955 si a suferit de-a lungul timpului numeroase imbunatatiri, in functie de efectele adverse pe care cercetatorii le-au descoperit.

Studiile recente nu demonstreaza in mod cert un risc crescut de cancer, ci semnaleaza favorizarea anumitor tipuri de cancer in anumite situatii, dar si preventia altora.

Contraceptivele orale si cancerul mamar

Un studiu realizat in 1996 la nivel global a descoperit ca femeile care luau pilule anticonceptionale (in special incepand cu perioada adolescentei) aveau un risc putin mai ridicat de a se imbolnavi de cancer mamar.

Cu toate acestea, acest risc disparea la un interval de 10 ani dupa ce pacientele renuntau la aceste pastile.

Un alt studiu (desfasurat in perioada 1989 – 2010) a depistat ca riscul de cancer la san era favorizat in special de pilula trifazica, prin care dozele de hormoni erau schimbate in trei etape pe perioada unui ciclu menstrual.

,,Nu s-a stabilit inca o legatura directa intre contraceptivele orale si cancerul mamar. De asemenea, compozitia lor s-a schimbat semnificativ in ultimele decenii, avand o concentratie mult mai mica de hormoni (estrogenii au acum o concentratie cu 50% mai mica fata de 1975).’’, explica Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala si doctor in stiinte medicale, in cadrul Donna Medical Center.

Contraceptivele orale si cancerul ovarian si endometrial

Numeroase studii arata o scadere a riscului de cancer ovarian datorita pilulelor contraceptive. Pentru o perioada de administrare de trei ani, riscul poate scadea cu pana la 30-50% si poate scadea si mai mult daca medicatia continua.

De asemenea, chiar si o perioada de sase luni de contraceptive orale poate avea un efect protector impotriva acestui tip de cancer.

Un studiu din anul 2009, realizat pe un esantion de aproximativ 3300 de femei, a subliniat o descoperire importanta: pastila contraceptiva previne cu pana la 50% riscul de cancer ovarian in cazul femeilor care au o mutatie a genelor BRCA1 si BRCA2, responsabile de dezvoltarea de tumori maligne la nivelul ovarelor si sanilor.

Statisticile sunt imbucuratoare si in cazul cancerului endometrial. Prin scaderea ciclurilor ovulatorii, pastilele protejeaza atat ovarele cat si endometrul, iar efectul lor benefic continua cativa ani dupa ce medicatia a fost oprita.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri