Setari Cookie-uri

Traditii de Paste in lumea intreaga

Pastele se sarbatoreste pe tot pamantul... dar cum?

Sarbatorim Pastele si ne pregatim: intoarcem casa cu fundul in sus ca sa facem curatenie, cheltuim trei sferturi din bugetul familiei pe tot felul de alimente si decoratiuni din care vom arunca jumatate si gatim timp de trei zile si trei nopti, ca in povesti.

Apoi urmeaza obiceiurile: in Joia Mare se vopsesc ouale (rosii, ca sangele Domnului nu era albastru), vineri se framanta cozonacii (sau se da comanda de cozonaci proaspat framantati de altcineva), sambata se pregatesc celelalte feluri de mancare, sambata seara se merge la Inviere, duminica ne vizitam rudele, iar luni da batem in oua, dand „Cioc!” si zicand „Hristos a inviat!/Adevarat c-a inviat!” Ei, asta da distractie!

In plus, in zilele de Paste, credinciosii se spala pe fata cu apa in care a stat un ou inrosit si cativa banuti de metal, isi innoiesc hainele si mananca o bucatica de pasca sfintita pe stomacul gol.

Citește și:

Dar sa vezi ce se intampla la straini!

1. Vanatoarea de oua

In Statele Unite si in Franta, Pastele este un motiv de distractii, printre acestea numarandu-se si vanatoarea de oua. In Franta, „oamenii mari” ascund in gradini oua de ciocolata, iar copiii trebuie sa le gaseasca pe toate – castiga cel care a gasit cele mai multe oua. In State, aceasta este un eveniment organizat de primarie, iar la concurs participa toti cetatenii; o alta diferenta este ca ouale sunt oua de gaina, nu mai sunt din ciocolata.

Vizionare placuta


Kudika
3 Mai 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.