Setari Cookie-uri

Afectiunile ochilor provocate de razele UV

Ochii sunt expusi la influenta negativa a razelor solare, indiferent de intensitatea acestora sau de anotimp.

comunicat de presa:

Odata cu zilele calduroase, vin si primele planuri de vacanta. Daca ati facut deja lista pentru vara aceasta, ar fi bine sa nu uitati nici de protectia impotriva soarelui, pentru ca, oricat de mult i-am duce dorul in zilele friguroase, el nu este mereu prietenul nostru.

De obicei, cand ne auzim „protectie UV”, ne gandim in primul rand la pielea noastra. Cu toate acestea, nu doar aceasta trebuie protejata. Si ochii nostri sunt expusi la influenta negativa a razelor solare, indiferent de intensitatea acestora sau de anotimp.

sursa foto: shutterstock

Fara protectie corespunzatoare, ochii pot fi afectati de razele solare. Radiatiile ultraviolete A si B
pot produce leziuni oftalmice grave, similare cu cele de la nivelul pielii”,
spune dr. Horia Pirga, specialist oftalmolog Essilor.

Citește și:

„Intre afectiunile oculare direct legate de expunerea la razele UV se numara degenerescenta maculara, cataracta si cancerele palpebrale (ale pielii din jurul ochilor)”, adauga acesta.

Cataracta

Este una dintre cele mai frecvente afectiuni oculare. Manifestata prin opacifierea cristalinului, ea apare de obicei dupa 40 de ani, dar nu exclusiv – chiar si copiii pot fi afectati de cataracta.

Nediagnosticata la timp si netratata corespunzator, conduce la orbire. Una din cauzele aparitiei acestei afectiuni este expunerea ochilor la razele UV, fara a purta lentile care sa protejeze impotriva influentei nocive a soarelui. Intre simptomele care o insotesc se numara sensibilitatea la lumina puternica (fotofobia), vedere incetosata, neclara sau dubla.

Degenerescenta maculara (deteriorarea globului ocular)

Aceasta afectiune apare ca urmare a leziunilor maculei (o zona aflata in partea posterioara a globului ocular). Riscul aparitiei sale creste odata cu inaintarea in varsta (in general, dupa 50 de ani) si poate cauza distrugerea vederii centrale, dar nu orbire completa.

Citește și:

Simptomele sale includ nevoia de a avea din ce in ce mai multa lumina la citit, vedere distorsionata sau aparitia unor puncte albe sau negre in campul vizual.

Cancere palpebrale

Cele mai multe tipuri de cancer care afecteaza pleoapele apar in urma expunerii la soare fara ca pielea sa fie protejata. Pentru ca foarte multi oameni considera ca razele UV ne afecteaza numai in timpul verii, nu acorda suficienta atentie protejarii pielii si ochilor pe intreg parcursul anului.

Pentru a-si proteja ochii, purtatorii de ochelari pot folosi lentile fotocromatice, care se inchid la culoare la contactul cu soarele si asigura si protectie impotriva razelor UV. Cele mai noi inovatii in domeniu sunt reprezentate de lentilele Crizal Transitions VII de la Essilor, care combina protectia UV cu protectia impotriva luminii puternice”, explica dr. Pirga.

Citește și:

Pentru a diagnostica la timp aceste aceste afectiuni si pentru a urmari evolutia problemelor oftalmologice, este indicat sa nu uitam de controlul medical periodic.

Medicul specialist poate recomanda investigatii de profil, intre care se numara examenul clinic, biomicroscopia, oftalmoscopia sau tomografia in coerenta optica.

sursa foto prima pagina: shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
22 Mai 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.