Setari Cookie-uri

Irina Mohora: 2014 este un an important din toate punctele de vedere

Irina Mohora, prezentatoarea emisiunii Lozul cel Mare, de la TVR si presedintele asociatiei Zambetul Ingerilor este initiatoarea unei campanii de informare si prevenire a cersetoriei. Recent, Irina a mobilizat vedetele autohtone trimitandu-le direct la coada cratiei. Bianca Ionita, Florin Chilian, Nicolae Voiculet, Raluca Lazarut si Alexandra Ungureanu l-au ajutat pe chef-ul Jacob Hausman sa prepare peste 100 l supa. Mai apoi, vedetele si voluntarii, au impartit mancarea cersetorilor din zona Gara de Nord din Bucuresti.

Cum a luat nastere ideea „Sandwich-ul de la miezul noptii”? Te rog, povesteste-ne putin despre acest proiect.

Ideea nu-mi apartine. A fost a unui prieten. Impreuna cu ceilalti membri ai asociatiei am transformat o idee in ceva plapabil, real. Alaturi de echipa Asociatiei Zambetul Ingerilor, putini oameni la numar dar cu suflet mare, incercam sa facem ceva pentru cei mai putini norocosi, pentru o parte a societatii care exista dar este ignorata si nedorita – oamenii strazii.

Asociatia Zambetul Ingerilor a initiat campania de prevenire a cersetoriei "Sandwich-ul de la Miezul Noptii" in parteneriat cu o autoritate a statului, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane dar si alaturi de sponsorii Billa, Real, Carrefour si Angst. Concret, in fiecare seara, la miezul noptii, la Gara de Nord, hranim oamenii strazii cu mancarea care la ora inchiderii a supermarket-urilor a ramas nevanduta. Vreau sa se inteleaga foarte clar ca este vorba de mancare gustoasa, proaspata si valabila din punct de vedere al consumului care in mod normal s-ar fi aruncat, i s-ar fi dat foc. Este singura campania care are caracter permanent, 365 de zile pe an, indiferent de vremea de afara.

Citește și:

Nu e greu sa iesi noapte de noapte in frig, sa stai treaza pana tarziu, sa renunti la preocuparile personale in favoarea acestui proiect?

Avem cu totii job-uri in timpul zilei. Atat eu, cat si ceilalti membri ai asociatiei, dar si voluntarii nostri. Un program ca al majoritatii oamenilor de dimineata pana seara. Sunt zile mai grele cand ajungi acasa obosit si tot ce ai vrea este un dus cald si putina odihna. Dar noi, la ora 23:00, ne imbracam si plecam sa colectam mancarea pentru a o distribui mai apoi celor care ne asteapta noapte de noapte la gara. La miezul noptii suntem acolo si ajungem acasa la ora 1:00 dimineata. A doua zi o luam de la capat si tot asa de vreo 10 luni de zile. Motivatia noastra nu dispare fiindca ii vedem pe acei oameni, femei, barbati, copii care se bucura atat de mult pentru atat de putin. Nu e foarte greu dar nici usor si de aceea vreau sa le multumesc tuturor celor care ne ajuta - prieteni , familie, voluntari.

Citește și:

Nu imi este greu si nu pot spune ca renunt la preocuparile mele personale. Atunci cand vrei faci un lucru tot ceea ce trebuie sa faci este sa eviti sa iti gasesti tot felul de pretexte sau scuze. Am aceleasi preocupari ca oricine de varsta mea: muncesc, fac sport, ies la film sau in oras cu prietenii sa dansam doar ca in plus, seara la miezul nopti sunt si la gara. Daca vrei cu adevarati poti rupe un timp in care sa nu te mai gandesti la tine ci la cei de langa tine. Se numeste responsabilitate sociala.

Cine te ajuta cand tu nu reusesti sa distribui mancarea?

Asa cum spuneam suntem tare norocosi sa avem asa multi oameni alaturi. Ne ajuta voluntarii iar aici vreau sa mentionez ca printre acesti voluntari care vin la miezul noptii la gara se numara si persoane cunoscute, precum Bianca Ionita de la Kanal D, prieteni, dar si membrii familiei care ne mai tin locul o data pe saptamana ca sa avem si noi o seara libera :))

Citește și:

Cum au reactionat vedetele cand le-ai propus sa iasa in frig si sa gateasca? Cine a venit? Te-a refuzat cineva?

Cand le-am sunat toate, dar absolut toate, au zis da fara sa apuc macar sa imi termin fraza. Nu a contat nici macar ca era duminica sau ca temperatura de afara era sub 0 grade. Stiau despre ce e vorba pentru ca au mai particpat si la alte actiuni umanitare ale Asociatiei Zambetul Ingerilor. Le multumesc tuturor ca au infruntat cele -6 grade si nu au venit doar sa faca act de prezenta! Au muncit pana la final si au inghetat alaturi de noi! Este vorba despre Nicolae Voiculet, Florin Chilian, Andrei Nourescu (Dolce Sport TV), Raluca Lazarut(Kanal D), Bianca Ionita(Kanal D), Cristina Herea (Romania TV), Camelia Baltoi (Digi Sport TV), Alexandra Ungureanu, Chef Jakob Hausmann, cel care a si gatit cei 100 de litri de ciorba, chiar acolo in parcul de la Gara de Nord dar si domnul Romulus Ungureanu, Directorul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane.

Citește și:

Cum putem sa ii ajutam pe nevoiasi? Ar trebui sa trecem nepasatori pe langa ei fiindca oricum banii ajung la "mafia cersetorilor"?

Mesajul campaniei noastre este: „Implica-te prin informare. Ia atitudine!” Oamenii trebuie sa constientizeze ca, uneori banii nu ajuta sau nu ajuta pe cine credem noi. Imbogatim o adevarata mafie a cersetoriei, retele organizate care ii exploateaza, mutileaza si ii obliga pe majoritatea celor pe care ii vedem la colt de strada sa cerseasca. Acolo ajung banii nostri, iar suferinta unora inseamna o afacere profitabila pentru altii. Trecatorii trebuie sa NU mai finanteze cersetoria si sa NU mai contribuie constient la dezvoltarea ei. Ironic, ei se plang ca sunt deranjati de cersetori, dar tot ei dau bani. Putem sa ii ajutam si altfel. Noi le dam mancare. Pretextul pentru care majoritatea cersesc este nevoia de hrana. Noi le eliminam acest pretext dandu-le hrana.

Citește și:

Cum urmeaza sa evolueze proiectul Sandwich-ul de la miezul noptii?

Incercam sa ne dezvoltam, insa ceea ce tine de noi am facut si facem. Avem planuri sa organizam astfel de centre in toate marile orase ale tarii, nu doar in Bucuresti, insa pana in prezent am sustinut activitatea asociatiei prin fortele proprii atat finaciar cat si fizic. Avem nevoie de sponsorizari pentru logistica si nu numai. Oamenii ne pot ajuta si directionand cei 2% catre asociatie la fel si companiile care doresc sa se implice in proiecte de CSR.

Avem planificata deja urmatoare actiune a asociatiei. Va fi in curand si atunci oamenii strazii vor fi cei care vor intoarce gestul si vor da ceva in schimbul mancarii pe care o primesc, noapte de noapte, la Gara de Nord, de la Asociatia Zambetul Ingerilor si partenerii sai, societatii si celor care ii ajuta. Si ei pot face fapte frumoase!

Citește și:

Ce urmeaza pentru tine pe plan profesional? Dar personal?

Profesional imi continui munca in televiziune ca prezentator si producator iar pe plan personal multe lucruri frumoase se vor intampla. Anul 2014 este unul important din toate punctele de vedere.

Vizionare placuta


Kudika
7 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.