Setari Cookie-uri

Sfantul Valentin in lume: legenda si traditii

Este Sfantul Valentin sarbatorit si in alte tari ca Ziua indragostitilor si a iubirii? Sigur ca da! Citeste legenda Sf Valentin si traditii de Ziua indragostitilor din alte tari.

Legenda Sfantului Valentin si istoria zilei de Valentine’s Day, sau Ziua indragostitilor la romani, este invaluita in mister. Luna februarie este considerata luna iubirii si a romantismului. Desi Ziua indragostitilor nu este o sarbatoare specifica tarii noastre, ea prinde radacini tot mai adanci cu fiecare an ce trece.

Dar cine a fost sfantul Valentin si cum a fost el asociat cu acest rit vechi?

Biserica Catolica recunoaste cel putin trei sfinti diferiti numiti Valentin sau Valentinus. O legenda sustine ca Valentin a fost un preot care a slujit in timpul secolului al treilea, in Roma. In acea perioada, imparatul Claudius II a observat ca tinerii soldati necasatoriti au un randament mai bun decat cei cu neveste si familii, asa ca a interzis casatoria. Valentin, realizand cat de nedreapta este aceasta lege, l-a sfidat pe Claudius si a continuat sa-i casatoreasca pe tinerii indragostiti in secret. Cand Claudius a descoperit ceea ce face Valentin l-a condamnat la moarte.
Alte povestiri sugereaza ca fiind intemnitat, Valentin s-a indragostit de fiica temnicerului, tanara care il dojenea in perioada grea a incarcerarii sale. Inainte de moartea sa, Valentin i-a scris tinerei o scrisoare, pe care a incheiat-o cu mult vestita sintagma, care de altfel se foloseste si in ziua de azi: “Valentinul tau/Your Valentine”.

O alta legenda schimba contextul, dar pastreaza esenta: Valentin a fost ucis in timp ce incerca sa-i ajute pe crestini sa scape din inchisorile romane, recunoscute pentru duritatea lor. Acesta, aflat in inchisoare, le trimitea prietenilor si tinerilor biletele incurajatoare in care le spunea “Amintiti-va de Valentin” ori “Va iubesc” - de aici si obiceiul de a trimite felicitari sau biletele persoanei iubite de Ziua Indragostitilor.

Citește și:

Ziua Indragostitilor in lume

Scotia are acelasi obicei atat pentru femeile nemaritate cat si pentru burlaci. In timpul festivalului de Valentine’s Day, la care trebuie sa participle un numar egal de barbati si de femei, fiecare isi scrie numele pe un biletel. Acestea sunt puse ulterior in doua palarii - una pentru barbati si una pentru femei. Fiecare femeie prezenta la festival extrage un biletel cu numele unui barbat si invers. Ulterior, acestia formeaza perechi si schimba cadouri.

In Franta cei necasatoriti se strangeau in doua case aflate fata in fata si isi strigau de la fereastra alesul. Daca barbatul care era strigat nu era cucerit de femeia care il striga, o abandona dar pentru aceasta era aspru pedepsit. In aceeasi zi, fetele care erau abandonate aprindeau un foc si ardeau poza celui pe care l-au ales aducand in acelasi timp injurii la adresa lui.

Citește și:

In Japonia, Ziua Indragostitilor este sarbatorita de doua ori: pe 14 Februarie si pe 14 Martie. Pe 14 Februarie, femeile ofera barbatilor ciocolata neagra si, pe 14 Martie, barbatii sunt obligati sa le intoarca favorul, oferindu-le ciocolata alba. Din acest motiv ziua de 14 Martie mai este numita si "Ziua Alba".

In Marea Britanie, in ajun de Valentine's femeile singure pun sub perna cinci frunze de dafin, una la fiecare colt al pernei si una in centru. Conform acestui obicei femeile care fac asta isi vor visa alesul inimii. Acest obicei de Ziua Indragostitilor dateaza din anii 1700 si nu este practicat la scara larga insa femeile de moda veche inca isi pun foi de dafin sub perna sperand sa isi viseze viitorul sot.
ziua indragostitilor

Foto 1: femeie dormind, shutterstock

Finlanda si Estonia: In aceste doua tari Valentine's Day este mai mult o sarbatoare a prieteniei decat a indragostitilor. Pe 14 februarie doar prietenii fac schimb de cadouri insa e in acelasi timp si o zi in care se oficiaza multe casatorii.

Citește și:

In Danemarca, barbatii scriu scrisori de dragoste pe care nu le semneaza decat cu puncte - fiecare punct reprezentand o litera a prenumelui barbatului. Daca doamna care intra in posesia scrisorii ghiceste prenumele expeditorului, este recompensata anul urmator, cu un ou de Paste. O alta traditie a danezilor spune ca in ziua de Valentine's Day se trimit ghiocei uscati si presati persoanelor dragi.

In Portugalia ziua de Valentine's Day e similara cu cea din America insa cadourile sunt ceva mai elaborate. In loc de ciocolata si flori, femeile primesc cosuri cu mancare fina, branza, vin si ciocolata iar barbatii primesc un cos ticsit cu sticle de lichior si alcool de cea mai buna calitate.
cos de ziua indragostitilor

Foto 2: cos de Ziua indragostitilor, shutterstock

Taiwan: Ziua indragostitilor se sarbatoreste de doua ori, pe 14 februarie si in ziua a saptea din luna a saptea, conform unei vechi traditii chinezesti. In aceasta zi barbatii daruiesc iubitelor sau sotiilor trandafiri rosii. In functie de culoare sau numar, trandafirii au anumite semnificatii sau transmit un mesaj special. Un tradafir rosu inseamna "O singura dragoste", 11 trandafiri semnifica "Aleasa mea" iar 108 trandafiri inseamna "Casatoreste-te cu mine".

Citește și:

Foto prima pagina: inima rosie, shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
14 Februarie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.