Setari Cookie-uri

Dragobete: Ziua indragostitilor in varianta romaneasca

Sarbatoarea Dragobetelui are origini tracice, fiind, astfel, una dintre cele mai vechi sarbatori romanesti. Dragobetele nostru are un spirit impetuos si navalnic, fiind celebrat in traditia populara prin sarutari furate si zburatorit.

Dragobetele se celebreaza conform calendarului popular pe data de 24 Februarie si potrivit datinilor stravechi este sarbatoarea fertilitatii. In zilele noastre Dragobetele a fost dat uitarii si a fost inlocuit cu varianta importata - Valentine's Day. Exista totusi zone rurale in care traditiile si obiceiurile de Dragobete sunt pastrate cu sfintenie.

Legenda Dragobetelui

Legenda vorbeste despre Dragobete ca fiind o entitate mitologica similara zeilor Eros sau Cupidon care a luat la un moment dat si forma fizica pentru ca se aminteste despre el si ca fiu al Dochiei. Totodata se eros spunea ca, avand o personalitate mult mai expansiva, mai vulcanica decat a celor asemanatori lui, devenise un fel de "nas ceresc" pentru ca, inainte de inceputul primaverii el oficia acolo, in spatiul cosmic, nunta tuturor animalelor.
De aceea se si crede ca, pe 24 februarie pasarile nemigratoare sa strang in stoluri, isi construiesc cuiburi si se imperecheaza. Cele care nu reusesc sa faca acest lucru raman fara pui pana anul viitor. Aceasta traditie s-a raspandit cu timpul si la oameni. Fetele si baietii se intalneau, isi alegeau perechea sau pur si simplu isi declarau dragostea pentru ca astfel erau protejati intreg anul de puterea si binecuvantarea Dragobetelui. In unele zone se povesteste chiar despre "goana din ziua de Dragobete" cand fetele si flacaii se adunau in preajma satului de unde, la ora pranzului, tinerele porneau in fuga catre casele lor urmarite indeaproape de baieti. Aceia care reuseau sa-si prinda din urma persoana iubita le puteau fura acestora o sarutare pecetluindu-si astfel legamantul in fata tuturor. Din acest motiv, in universul rural inca mai circula zicala "Dragobetele saruta fetele!".

Citește și:

Etimologia cuvantului Dragobete

Denumirea sarbatorii are mai multe variante etimologice. Unii etnologi sustin ca provine de la doua cuvinte vechi de origina slava "dragu" si "biti", care inseamna ''a fi drag". Alti etnologi sustin ca vine din sarbescul "drugobrat", care inseamna cumnat, sau ca vine din cuvintele dacice "trago" si "pede"(mai tarziu devenit "drago) care se traduc prin tap si picioare. Tapul simbolizeaza la romani puterea de procreare si fecunditatea.

Traditii si obiceiuri de Dragobete

Traditiile de Dragobete variaza de la regiune la regiune. Exista zone in care se spune ca cei care sarbatoresc Dragobetele sunt protejati de boli pe tot parcursul anului. Un alt obicei spune ca de Dragobete fetele maritate se spala pe fata cu zapada topita, cunoscuta drept "zapada zanelor", pentru a intampina primavara vesele si sanatoase. Ulterior se imbracau in costume traditionale si porneau la cules de ghiocei si viorele, flori care in unele locuri erau folosite la descantece de dragoste.

O alta traditie spune ca fetele nemaritate mancau paine cu sare, gatita de femeile batrane si apoi isi puneau busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul. Explicatia acestui obicei stravechi ar fi ca femeilor li se facea sete in timpul noptii din cauza painii cu sare si astfel isi visau ursitul aducandu-le un pahar cu apa, urmand ca in anul respectiv sa se marite cu cel care li se arata in vis.
Paine cu sare
Foto 2: paine cu sare, shutterstock
Alte obiceiuri spun ca nu aveai voie sa te certi cu iubitul sau iubita de Dragobete si ca nu trebuia sa iesi la camp sau sa cosi, pentru ca anul sa fie plin de spor si voie buna. De asemenea cei care se iubeau faceau logodne simbolice de Dragobete, iar prietenii baieti sau fete faceau fratii de sange.
Dragobetele se sarbatoreste in zile diferite in functie de zonele tarii si de modul in care s-au pastrat de-a lungul anilor traditiile. In Oltenia, Muntenia si Dobrogea se celebreaza pe data de 24 februarie, iar in Moldova si Bucovina pe 1 martie.

Citește și:

Trimite-i persoanei iubite o felicitare sau un mesaj de dragoste in ziua de Dragobete.

Foto 1, statuia lui eros, shutterstock

Foto prima pagina: inima, shutterstock

Citeste pe Kudika:

Sms de dragoste

20 cele mai frumoase citate de dragoste

Vizionare placuta


Kudika
24 Februarie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.