Setari Cookie-uri

Inclinatia naturala a omului: optimismul sau depresia?

Fiintele umane nu sunt condamnate genetic sa fie depresive sau pesimiste.

de Oana Popescu-Argetoia - Expert Garbo

www.oanapopescuargetoia.ro

___________

Lumea nu se imparte in alb si negru, ci are o multitudine de nuante. Totul este sa le percepi si sa le intelegi. Tot asa, nici o stare de tristete nu inseamna depresie. Prea des aud persoane care trec prin perioade provocatoare in viata lor si spun despre ei insisi ca “sunt depresivi”. Chiar daca ai citit undeva despre simptomele depresiei si recunosti ca si tu manifesti unul sau mai multe dintre acestea, este necesar sa intelegi ca este foarte probabil sa nu intrunesti si celelalte criterii pentru a-ti face deserviciul de a te identifica cu aceasta tulburare. Tocmai aceasta identificare cu depresia, ii face pe cei cu adevarat depresivi sa simta ca nu pot fi si altfel. Este ca si cum ar avea o identitate nedorita.

Foto interior si prima pagina: optimism, Shutterstock

Citește și:

In majoritatea cazurilor cei afectati de depresie se autoinvinovatesc pentru starea lor si de aici si sentimentul lor generalizat de esec. Se percep ca pe un esec.

Daca si tu te confrunti cu depresia, trebuie sa stii ca tu nu esti depresia ta, sau dezamagirile tale, melancolia, esecurile percepute, sau convingerile negative despre tine.

Desi o parte din caracteristicile noastre individuale, poate chiar jumatate din ele, sunt rezultatul genelor noastre, fiintele umane nu sunt condamnate genetic sa fie depresive sau pesimiste. Din contra cercetarile arata exact opusul: noi ca specie suntem mai degraba programati pentru optimism, altfel specia nu ar fi supravietuit. Cei pe care ii preocupa subiectul depresiei si au condus o sumedenie de proiecte de cercetare, ne spun destul de clar: trebuie sa intelegi ca printre alti factori, depresia ti-a fost impusa de catre o societate in dezvoltare care si-a pierdut drumul natural de evolutie undeva cu intre cinci si zece mii de ani in urma. Omul a fost nevoit sa se adapteze si a facut tot ce a putut in sensul acesta, dar nu neaparat ce avea nevoie pentru a pastra garantia unei evolutii echilibrate.

Citește și:

Citeste continuarea pe Garbo

Vizionare placuta


Kudika
2 Iunie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.