Setari Cookie-uri

Top 5 cele mai controversate carti de dragoste

Povestile de dragoste care au schimbat fata literaturii

Probabil ca cea mai prolifica autoare de carti de dragoste este nimeni alta dceta celebra Sandra Brown. Cartile ei, desi nu sunt o mostra de abilitate si pricepere literara, au ocupat locurile fruntase in topurile vanzatilor de carte.

Pana la ea,insa, au exista o serie de romane care aveau in centru o poveste de iubire, intr-o forma sau alta, adevarate bijuterii culturale, care au facut valuri la publicare din cauza temelor tabu.

1. Lolita

Autor: Vladimir Nabokov

Controversa: Pedofilie

Povestea de dragoste il are in centru pe profesorul de literatura Humbert Humbert care are in jur de 40 de ani. El face o obsesie pentru fiica de 12 ani a gazdei sale si pentru a fi tot timpul aproape de ea, acesta se casatoreste cu mama fetei. Lolita

Numele copilei era Dolores insa Lolita este numele de alint pe care i l-a dat Humbert.

De altfel, porecla ei a intrat in cultura populara ca titulatura pentru adolescentele sau chiar preadolescentele precoce din punct de vedere sexual.

Citește și:

Dupa moartea mamei, profesorul devine tutorele legal al Lolitei si profita de aceasta situatie pentru a o duce pe fata din motel in motel, de-a lungul Statelor Unite.

Tanara nu face apel la politie de teama sa nu ajunga apoi intr-o casa de copii. Pentru fiecare privilegiu pe care il primeste, Lolita trebuie sa plateasca in favoruri sexuale fata de cel care trebuia sa aiba grija de ea.

Desi este mentionata de multe ori in randul romanelor erotice, Lolita este de fapt o satira. Dincolo de tema evidenta, lucrarea lui Nabokov este caracterizata in primul rand de ironie si umor negru.

Cartea este disponibila pe elefant.ro, pret 13, 57 lei

2. Culoarea purpurie

Autor: Alice Walker

Controversa: viol, incest, homosexualitate

Personajul principal din roman este Celie, o tanara care a suferit numeroase abuzuri din partea tatalui sau. Acesta o violeaza si o lasa insarcinata de doua ori insa ii ia copiii.

Citește și:

Femeia este impinsa intr-o casatorie din obligatie si din nou, este brutalizata si violata de catre sotul ei. Poate tocmai de aceea, ea se apropie de Shug, amanta acestuia. Cele doua femei incep o poveste de dragoste induiosatoare si treptat, Celie se lasa vindecata emotional si spiritual de catre iubita ei.

Vizionare placuta


Kudika
27 Iunie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.