Polenul de albine, un aliment natural complex

Polenul de albine, un aliment natural complex
Kudika
29 August 2014

Polenul de albine este recunoscut in toata lumea pentru substantele sale nutritive care aduc beneficii indispensabile sanatatii noastre.

Pentru a putea duce o viata echilibrata este esential sa profitam din plin de avantajele miraculoase ale folosirii polenului pe care natura darnica ni-l pune la dispozitie.

Procesul de formare a polenului de albine

Totul incepe in momentul in care albinele zboara din floare in floare, colectand pe piciorusele lor polenul florilor proaspat imbobocite. Dupa ce polenul colectat din flori de catre albine se amesteca cu nectarul si enzimele speciale secretate de acestea, se formeaza polenul de albine. Exista doua etape simple ale recoltarii si anume culegerea polenului de pe stamine si formarea unor gheme de polen pe picioare, dupa care urmeza depozitarea acestora in celulele din fagure pentru a putea fi transformate in pastura. Cine ar fi crezut ca pentru formarea unei singure granule de polen, albina trebuie sa culeaga grauncioarele de polen din peste 300 de flori?

Polen de albine

Foto: Albina, Shutterstock.com

Ce contine polenul de albine?

Folosit de mii de ani, acest aliment natural viu este bogat in proteine, care variaza in continut in functie de floarea de la care a fost recoltat polenul. Alte componente importante ale polenului sunt zaharurile si substantele minerale. Pe lanaga acestea, sa nu uitam de numeroasele vitamine (A, B1, B2, B6, C, D, E si PP) pe care le mai contine polenul de albine. Valoarea nutritiva a polenului se mai datoreaza si continutului mare de aminoacizi care stau la baza formarii proteinelor. Printre acestia se numara leucina, metionina, valina si treonina. Toate acestea sunt elemente necesare organismului uman pentru mentinerea starii de bine si pentru lupta cu boala.

De ce sa folosim polenul de albine?

Se poate spune ca albinele sunt un exemplu demn de urmat, caci pentru ele polenul este o adevarata sursa de hrana. Fara polen, scade considerabil durata de viata a albinelor, rezistenta lor la factorii externi ai mediului fiind afectata. Practic, in lipsa acestuia nu este posibila dezvoltarea familiilor de albine din cauza capacitatii reduse de a sustine noi generatii. De ce sa nu invatam si noi cum sa apreciem valoarea polenului pe care natura ni-l ofera cu atata generozitate? O simpla vizita la farmaciile naturiste unde il putem gasi sub forma de granule, tablete sau de praf, ne poate schimba viata in timp.

Iata cateva dintre beneficiile polenului de albine:

• Cresterea nivelului de energie. Gama variata de nutrienti continuti de acesta ne ajuta sa combatem oboseala. Carbohidratii, proteinele si vitamina B ne maresc rezistenta la muncile istovitoare din timpul zilei;
• Calmarea pielii. In cazul iritatiilor, se folosesc anumite produse pe baza de polen de albine. Vitaminele si aminoacizii au rolul de a proteja pielea si de a contribui la regenerarea celulelor;
• Imbunatatirea sistemului cardiovascular. Polenul de albine este utlizat si pentru intarirea vaselor capilare, prevenind problemele de circulatie si regland nivelul de colesterol;
• Intarirea sistemului imunitar. Polenul sustine dezvoltarea florei intestinale sanatoase, contribuind astfel la reglarea metabolismului. Utilizat ca medicament si supliment nutritional, acesta are un rol benefic in cresterea imunitatii si in fortifierea organismului, fiind indicat in refacerea de dupa episoade de boli infecto-contagioase deoarece se comporta ca un puternic antibiotic natural.
• O alta intrebuintare a acestuia este prevenirea bolilor cronice hepatice, a bolilor degenerative, a tulburarilor de dinamica sexuala, a anemiei si nu in ultimul rand a cancerului. La copii este folosit pentru prevenirea si tratarea rahitismului, a anemiei si a tulburarilor de crestere.

Polen

Foto: Polen, Shutterstock.com

Care sunt dezavantajele utilizarii polenului de albine?

De calitatile terapeutice ale polenului nu ne indoim, insa trebuie sa luam in considerare si faptul ca exista posibilitatea ca acesta sa aiba si efecte adverse. Consumul de polen de catre persoanele alergice poate aduce multe neplaceri, acesta putand cauza diverse alergii care ne pot afecta sistemul respirator, pielea si sistemul digestiv. De asemenea, nu este recomandat sa il folosim in cazul in care avem ulcer gastro-duodenal.

Folosirea polenului crud

Conform studiilor din domeniul apifitoterapiei, spre deosebire de polenul uscat ai carui lactobacili si drojdii sunt distruse de procesul de uscare, polenul crud isi pastreaza proprietatile terapeutice. Lactobacilii continuti de polenul crud protejeaza flora intestinala, contribuind la regenerarea sa. Astfel, polenul crud poate fi utilizat pentru bolile de colon si pentru tulburarile de tranzit intestinal.
De asemenea, polenul crud asigura dezvoltarea unui metabolism sanatos datorita seleniului continut. Acest antioxidant puternic care se gaseste in cantitati mari in polen, are rolul de a preveni si trata cancerul si tumorele.
Specialistii in domeniu ne recomanda ca pentru inceput sa luam cate o lingurita de polen pe stomacul gol, si apoi sa crestem doza pana la o lingura in decursul a doua saptamani. Pentru a fi asimilat mai usor, polenul crud se tine sub limba pana in momentul dizolvarii. Adultii pot lua 3 linguri pe zi, insa doza poate fi marita in cazul in care acestia sufera de anumite boli. Inainte de a utiliza polenul crud este necesara consultarea unui medic specialist pentru a putea preveni aparitia unor posibile complicatii.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri