Setari Cookie-uri

Puterea convingerilor. Cum functioneaza convingerile

Convingerile sunt afirmatii produse de mintea noastra pentru a da sens si semnificatii despre tot ce exista in jurul nostru, inclusiv despre noi insine.

de Oana Popescu-Argetoia - Expert Garbo
www.oanapopescuargetoia.ro

_________

Convingerile sunt afirmatii produse de mintea noastra pentru a da sens si semnificatii despre tot ce exista in jurul nostru, inclusiv despre noi insine. Convingerile puse in functiune cu ajutorul unor procese cognitive, precum disonanta cognitiva si perceptia selectiva ne formuleaza perspectiva “adevarului” despre lume.

Hai sa exploram putin mai in profunzime si sa luam urmatorul exemplu:

Foto interior si prima pagina: Atitudine pozitiva, Shutterstock

Convingere: “Oamenii sunt periculosi si ma vor rani”

Perceptia selectiva: este foarte probabil sa te intalnesti cu multi oameni prietenosi, totusi tu nu iti vei da seama de aceasta pentru ca esti convins ca oamenii sunt periculosi. Imediat ce se va ivi o confruntare sau cineva face ceva rau (dupa parerea ta), atunci iti vei spune: “Stiam eu”.

Citește și:

Disonanta cognitiva: in exemplul de mai sus nici macar nu se stie daca o persoana este sau nu cu adevarat periculoasa – sau pur si simplu isi prezinta propria perspectiva despre viata si isi doreste sa-si impuna propriul interes si actioneaza in acelasi stil cu al tau. In general, oamenii foarte rar purced cu buna stiinta la a-i rani pe ceilalti si, prin urmare, rareori sunt cu adevarat periculosi. Apoi sunt toti oamenii periculosi? Dar daca ai experimentat experiente in copilarie sau mai tarziu, care te-au facut sa crezi ca este nevoie sa te protejezi, pentru ca altfel poti fi ranit, atunci aceasta convingere este confirmata si reconfirmata mereu in viata ta. Pana iti constientizezi convingerea.

In functie de numarul, dar si de calitatea convingerilor putem ajunge la perceptii foarte diferite despre aceeasi situatie. Puternice convingeri pozitive pot avea la fel de bine, atat consecinte pozitive cat si negative pentru persoana in cauza. Sa crezi ca “toti oamenii sunt buni” te poate ajuta in formarea cu usurinta a relatiilor, dar in acelasi timp te poate pune intr-o pozitie vulnerabila pentru ca nu mai esti capabil sa citesti semnele subtile ale unui eventual pericol – convingerea functioneaza ca o bariera.

Citește și:

Deoarece mintea noastra este construita sa confirme informatia deja detinuta (convingerile), iar partea noastra constienta primeste doar o mica fractie din informatia ce ne inconjoara, convingerile au o influenta puternica in perceptia noastra asupra realitatii. In acord cu aceste lucruri, realitatea noastra este inconstient transformata si reinterpretata.

De aceea, spre exemplu, poti vedea cum in aceeasi situatie unii oameni sunt multumiti de performanta lor, in timp ce altii cred ca a fost doar o intamplare, sau au avut noroc.

In alte situatii, noi suntem cei care in mod inconstient influentam mediul din jurul nostru. Daca spre exemplu ne asteptam la comportamente rele din partea celorlalti, ca in convingerea “oamenii ma vor rani”, atunci in mod inconstient inca de la inceput prezentam si noi o atitudine ostila (anticipare negativa). Pe de alta parte, daca avem aceasta convingere si oamenii s-au purtat frumos cu noi intr-o anumita situatie, atunci tindem sa consideram intamplarea ca pe o exceptie.

Citește și:

Convingerile bune ne ajuta sa avem mai multe alternative din care sa alegem, in timp ce convingerile mai putin bune ne limiteaza si reduc numarul alegerilor posibile. De aceea este folosit atat de des termenul de “convingeri limitative”.

Multe dintre convingerile pe care le detinem sunt practice si folositoare, posibil chiar majoritatea. Insa convingerile limitative sunt cele care ne restrictioneaza optiunile si dezvoltarea.

Citeste continuarea pe Garbo

Vizionare placuta


Kudika
25 August 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.