Setari Cookie-uri

Cele mai ciudate boli din lume

Top 5 afectiuni medicale incredibile

In ciuda progreselor medicale din lumea moderna, corpul uman ofera inca numeroase necunoscute oamenilor de stiinta. Printre acestea, urmatoarea lista de afectiuni psihologice sau fizice. Multe dintre ele nu pot fi tratate inca iar altele par desprinse din cele mai infricosatoare scenarii de film.

1. Sindromul Capgras

Afectiunea este o boala neurologica in care pacientul este convins ca persoanele cele mai apropiate din viata sa au fost inlocuite de impostori.

In ciuda faptului ca pot recunoaste tiparele de comportament ale celor din jur si isi dau seama cine sunt, cei care sufera de acest sindrom sunt lipsiti de sentimentul de familiaritate pe care alti oameni il au in jurul celor pe care ii iubesc si ii cunosc foarte bine. Uneori mai este numit si sindromul identificarii gresite iluzorii.

A fost descris pentru prima data in 1923 de catre psihiatrul francez Joseph Capgras si Jean reboul-Lachaux atunci cand au consultat o anumita doamna M, convinsa ca sotul si prietenii sai au fost inlocuiti de dubluri.

Citește și:

foto shutterstock barbat cu masti

2. Sindromul Cotard sau boala mortilor vii

Neurologul francez Jules Cotard a descris aceasta afectiune in 1880, la Paris. Pacientii care sufera de acest sindrom cred ca au incetat din viata sau pur si simplu nu au existat niciodata, sunt in stare de putrefactie si si-au pierdut sangele si organele interne.

De multe ori, cei care au se incadreaza in aceasta tipologie isi neglijeaza complet nu doar igiena persoana si si starea generala de sanatate. Acesta a fost cazul descris de Cotard intr-una dintre prelegerile sale. Domnisoara X prezenta toate semnele sindromului. Femeia credea ca este victima unui blestem si ca nu poate muri de moarte naturala. In plus, ea nega existenta unor parti din trupul sau si ignora complet nevoia de a manca. In cele din urma, Domnisoara X a murit, la propriu, de foame.

Citește și:

O alta descriere a sindromului este data mai recent, respectiv din 1996 si s-a manifestat la un barbat al carui creier a fost afectat intr-un accident de motocicleta in 1990.

Dupa ce si-a incheiat recuperarea fizica, barbatul a fost externat din spitalul din Edinburgh in care se afla si a calatorit alaturi de mama lui in Africa de Sud. El credea ca a ajuns in iad si ca a murit de septicemie iar femeia care il insotea era ghidul lui in Infern care a luat chipul mamei lui.

3. Progeria sau sindromul Hutchinson-Gilford

Boala genetica se manifesta printr-o instalare subita a semnelor de batranete inca din primii ani de viata. De regula, atunci cand se nasc si pana la varsta de 2 ani, micutii care sufera de aceasta afectiune arata absolut normal. Totusi, dupa primele 24 de luni, ei nu se mai dezvolta normal in greutate si inaltime desi celelalte functii se incadreaza in standardele obisnuite, adica boala nu afecteaza dezvoltarea intelectuala.

Citește și:

Tot dupa acest prag se instaleaza si semnele fizice, cum ar fi pielea vizibil imbatranita, caderea parului, nasul si buzele subiate si urechile proeminente. De asemenea, apar schimbari si in organism cand apar boli specifice batranetii , cum ar fi arteroscleroza.

Speranta de viata pentru copiii care sufera de progeria este scazuta si cel mai multi dintre ei nu trec de anii adolescenti. Singura exceptie a fost Leon Botha care a decedat la varsta de 26 de ani.

4. Fibrodisplazia osificanta progresiva

Gay Patin este cel care a descris aceasta cumplita afectiune in 1962. Boala este destul de rara si apare un caz la 1 000 000 de oameni insa cel mai des apare la femeile albe. Anomalia genetica este caracterizata prin osificarea muschilor si tendoanelor din organism, fie treptat, fie in urma unor lovituri. Bucatile de os care se formeaza in acest fel pot fi indepartate chirurgical insa organismul nu raspunde la acest lucru pentru ca, dupa ce sunt scoase, acestea sunt inlocuite in mod natural.

Citește și:

In acest moment, in lume exista in jur de 700 de persoane care se confrunta cu aceasta boala care, pana acum, nu are niciun tratament. Desi se pot observa de la nastere deformari ale scheletului, starea de sanatate se agraveaza pe masura ce bolnavul inainteaza in viata si va ajunge pana la urma, o statuie vie.

Unul dintre cei mai faimosi bolnavi de FOP a fost americanul Harry Eastlack. Primele semne au inceput sa apara in copilarie si barbatul a trait pana la 39 de ani, varsta la care putea sa isi mai miste doar buzele. Eastlack a murit in 1973, pe fondul acestei afectiuni dar si din cauza unor complicatii cauzate de o pneumonie.

La varsta de 5 ani, el si-a rupt un picior in timp ce se juca alaturi de sora sa. Fractura nu s-a vindecat corect iar genunchiul si soldul au ramas pur si simplu intepenite, in timp ce in muschiul femural au inceput sa-i apara formatiuni oasoase anormale. Treptat, toate incheieturile sale s-au sudat, inclusiv vertebrele.

Citește și:

5. Sindromul Rapunzel

Conditia medicala a primit numele dupa povestea fratilor Grimm. In termeni stiintifici, aceasta este intitulala tricobezoar si semnifica o perforatie gastrica aparuta in urma ingerarii unei mari cantitati de par. Pacientii care se prezinta la medic in aceasta stare sufera de regula de trichotilomanie, o tulburare psihologica.

Bolnavii manifesta un comportament autodistructiv, cauzat de stres si isi smulg parul de pe corp. De regula, aceasta se trateaza cu antidepresive iar perforatia gastrica se repara pe cale chirurgicala.

foto prima pagina shutterstock doctor cu stetoscop

Vizionare placuta


Kudika
29 Octombrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.