Setari Cookie-uri

Cele mai frumoase citate de iubire: Alfabetul dragostei dupa Constantin Noica

Oamenii te iarta daca faci crime. Dar nu te iarta daca esti fericit.

Constantin Noica a fost unul dintre cei mai mari filozofi romani, poet, eseist si publicist. El s-a nascut pe 12 iulie 1909 la Vitanesti, Teleorman. A facut ciclul gimnazial in Bucuresti iar profesor de matematica i-a fost Ion Barbu. Noica si-a facut debutul in revista liceului Spiru Haret si mai tarziu, va absolvi Facultatea de Filosofie si Litere cu lucrarea de licenta Problema lucrului in sine la Kant. In octombrie 1940, Noica pleaca la Berlin si va ramane aici timp de 4 ani, perioada in care frecventeaza semniarul de filosofie al lui Heidegger.

Viata lui Noica se complica in 1949, atunci cand va primi domiciliul fortat la Campulun-Muscel pana in 1958, atunci cand este arestat, averea lui este confiscata si primeste o pedeapsa de 25 de ani de munca silnica. Filozoful va executa la Jilava 6 ani din sentinta.

Constantin Noica s-a stins din viata pe 4 decembrie 1987.

Citește și:

Adevar

Cine a vazut ceva si n-a orbit? Cine stie cu adevarat un lucru si mai poate sa-l spuna? Cine a intalnit adevarul, un adevar oarecare, si n-a fost strivit de el?

Autobiografie

Orice om la sfarsitul vietii trebuie sa scrie Autobiografia unei idei. Ce e mai adanc in noi decat noi insine este gandul. Ce gand te-a purtat? Ce gand ai slujit?

Bunatate

Puterea de faptuire pe care o ai cand nu ti-a reusit raul. Vezi, spui constiintei tale intunecate, sunt blestemat sa fiu bun. Dar nu esti bun - si de aceea faptuiesti.

Cantec

Te iau in brate: mersul meu sa fie mersul tau. Iti cant ceva. Cantecul meu sa fie vibratia ta. Scriu o carte: emotia mea in idee sa fie a ta. Vreau sa sporesc prin tine. Tot ce ma sporeste e adevarat.

Cultura

Pentru viata spirituala a omului, cultura este oglinda maritoare.

Cuplu

Tu esti o noapte, eu o stea. Eu sunt un haos, tu o lumina; eu sunt cuget, tu o problema; cauta-ma si, mai departe, am sa ma ascund in tine.

Citește și:

Despartire

Am gasit inca un om de care ma pot desparti. Caci un om plin, bogat, valabil, e unul caruia printr-un cuvant ii poti spune nespus de mult. Va strangeti mana, va uitati unul in ochii altuia si s-a intamplat ceva. E un pact intre voi: "acum ne putem desparti". Caci orice v-ar desparti de acum inainte, sunteti doi oameni care s-au intalnit. Asta e esentialul: sa te intalnesti cu celalalt. Finalul – care trebuie sa insemne intotdeauna o reluare a tuturor temelor – devine acum posibil. Oamenii acestia, langa care stai ceasuri intregi si care stau ceasuri intregi langa tine, spre a nu obtine nimic nici unii nici altii, sunt asa de anosti incat nici macar nu te poti desparti de ei.

Dragoste

De altfel e si cea mai frumoasa declaratie de dragoste: "Simt ca te pot parasi. Te iubesc atat de mult, incat s-a implinit ceva in mine - si acum te pot parasi". E inutil sa intorci capul. S-ar putea sa vezi nedumerire. Cand pleci, e bine sa crezi ca ai socotelile incheiate.

Citește și:

Eminescu

Trecerea lui Eminescu prin lumea noastra, ce extraordinara ordine nu a adus ea, cata fiinta n-a instituit, cu toata nefericirea si dezordinea din el!

Filozofie

Nu exista decat doua filozofii mari: filozofia greaca si filozofia idealismului german; filozofia fiintei si filozofia spiritului. Iar ce e interesant e ca amandoua s-au nascut in marginea devenirii. Refuzand devenirea, filozofia greaca a gasit fiinta. Integrand-o, cea germana a gasit spiritul. Poate ca prima si ultima problema a filozofiei e: curgerea, pierderea, viata.

Filozofie

Filozofia ca donjuanism. Pe langa ea, oamenii de specialitate fac simple casnicii burgheze. Esential e sa cuceresti. Nu sa accepti. Nu sa stii.

Frumusete

Ce salbatica e viata, e salbatic de frumoasa!

Goethe

Cat a inteles Goethe despre antichitate, a inteles despre om.

Iertare

Oamenii te iarta daca faci crime. Dar nu te iarta daca esti fericit.

Citește și:

Imbratisare

Ce vrea oricine? Sa imbratiseze aceea ce il imbratiseaza. Un fizician sa fie fizica, un poet poezia, asa cum Isus a tins sa fie Fiul omului, omul.

Jurnal

Revad tot Jurnalul. Ce inchide el, in fond? Numai doua lucruri, doua mituri proprii: mitul Scolii si mitul Fratelui. Si poate ca nu sunt nici macar doua, ci e unul singur. Caci sunt eu insumi Fratele, care cauta, prin Scoala, impacarea cu lumea: cu fiii ce vin, cu fiii ce pleaca in lume.

Kant

De unde ideea ca filozofia te invata adevarul? Te invata sa gandesti - nu adevarul. Iti da DIRECTIA adevarului. Vorba lui Kant: ca sa stii care e adevarul despre un lucru, trebuie sa ai acordul cu acel lucru. Deci, orice adevar e despre ceva; orice adevar e material. Ce poate sa insemne adevarul, asa formal? Exista realitati, nu realitate. Exista adevaruri, nu adevar.

Lege

Nu stim unde ne este esentialul. Alegem intre una si alta, in fiecare ceas al vietii, dar fara controlul legii noastre. Sau poate: fugim de propria noastra lege, alegand.

Citește și:

Limita

Dar trebuie sa fii mai departe. Nicio limita nu interzice nelimitatul. Limitatia ce nu limiteaza. Pierderea ce nu saraceste. Infrangerea ce nu infrange destine. Ce e de facut nu mai e nimic de facut.

Maturitate

Dintre toate roadele pamantului, omul e singurul care nu se coace niciodata. Nu exista maturitate; doar tinerete. Pentru societate e un dezastru: de aici conflicte, catastrofe si inadecvari de tot soiul: ideologii si stiinte perfecte pentru oamenii necopti. Pentru ins e o binecuvantare: ramane ingenuu toata viata.

Noutate

Pana la proba contrarie, orice om are o samanta de geniu. Toata problema e sa fie amabil cu societatea si sa se supuna la incercare, sa aiba o forma de pietate, sa vada daca nu cumva are sa ne spuna o noutate.

Oameni

Oamenii de azi nu sunt apropiati unul altuia de un liant, ci doar de un conectiv.

Pustiu

Pe toti ne preia pustia generalitatii.

Citește și:

Risipire

Ma sperie o vorba din Luca: "Vai de voi carturari si farisei fatarnici. Pentru ca voi sunteti ca mormintele, care nu se vad si peste care oamenii umbla fara sa stie". Caci ma gandesc ca tocmai asta vor carturarii si fariseii: sa existe ei. Si cand sunt in morminte, sa fie mormintele lor. Ce durere mai mare decat sa fie mormintele nestiute despre care vorbeste Luca? Calcam poate, la tot pasul, peste mormantul nestiut al fratelui risipitor.

Saracie

E o mutilare sa-ti identifici si dezvolti o vocatie unilaterala. E o mutilare a mutilarii sa n-o identifici si sa ramai in saracia ta.

Spirit

Stari de spirit, asta trebuie dat altora; nu continuturi, nu sfaturi, nu invataturi.

Spirit

Cand spiritul se trezeste in lume, el o pune pe aceasta sub semnul intrebarii.

Scoala

Visez o scoala in care sa nu se predea, la drept vorbind, nimic. Sa traiesti linistit si cuviincios, intr-o margine de cetate, iar oamenii tineri, cativa oameni tineri ai lumii, sa vina acolo spre a se elibera de tirania profesoratului. Caci totul si toti dau lectii. Totul trebuie invatat pe din afara si pe dinafara, iar singurul lucru care le e ingaduit din cand in cand e sa puna intrebari. Dar nu vedeti ca au si ei de spus ceva, de marturisit ceva? Si nu vedeti ca noi nu avem intotdeauna ce sa le spunem? Suntem doar mijlocitori intre ei si ei insisi... Stari de spirit, asta trebuie dat altora; nu continuturi, nu sfaturi, nu invataturi. Filozofia ca donjuanism. Pe langa ea, oamenii de specialitate fac simple casnicii burgheze. Esentialul e sa cuceresti. Nu sa accepti. Nu sa stii.

Timp

Trei lucruri ne pot lasa indiferenti: politica, istoria si timpul. Tot ce e bun, tot ce e cultura iese din timp.

Tinerete

Cand un tanar creste frumos, iese parca din strambatate o intreaga lume.

Uman

Esti contemporan (ai simultaneitate in timp, spun teologii) cu cel pe care il iubesti. Asta e tot - si inseamna infrangerea umana a timpului.

Umbra

Omul care stie sa fie singur, acela te intelege cu adevarat, acela care te iubeste cu adevarat. Celalalt, prea aproape, iti tine doar umbra.

Varsta

Primul lucru pe care trebuie sa-l spui unui tanar angajat in cultura umanista este ca abia pe la 40 de ani incepe sa-si dea masura. Pe urma vei spune celui trecut de 40 de ani ca abia la 60 de ani ar putea incepe deceniul de aur al creatorului in acest plan. Iar celui de 60 trebuie sa-i spui (daca a reusit ori nu, si cine reuseste cu adevarat?) ca e bine sa se gandeasca, atunci cand scrie, la cititorul care nu s-a nascut inca...

Vinovatie

Cate vieti valabile nu se sustin prin calitati minore, chiar prin defecte: incapatanare, ambitie, orgoliu. Totul e bun, chiar lucrul vinovat, cu conditia sa nu intarzii la el; totul e rau, chiar lucrul bun, daca intarzii.

foto prima pagina shutterstock femeie in ie

Vizionare placuta


Kudika
5 Februarie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.