Setari Cookie-uri

4 romance de succes pe care le vrem pe bancnote

Femei din Romania care au schimbat istoria tarii

3. Sofia Ionescu Ograzeanu

Sofia Ograzeanu s-a nascut pe 25 aprilie la Falticeni. In toamna lui 1939, ea a intrat la Facultatea de Medicina Umana din Bucuresti pe care o termina in 1945.

Desi initial ea a facut practica in oftalmologie, in 1943 ajunge parte a echipei de neurochirurgie formata din Dimitrie Bagdasar, Constantin Arseni si Ionel Ionescu, cel de pe urma devenind sotul sau. Sofia Ionescu Ograzeanu s-a numarat printre primele femei neurochirurgi din lume si prima din sud-estul Europei.

4. Stefania Maracineanu

Cu exceptia faptului ca Stefania Maracineanu a avut o copilarie trista despre care nu voia sa vorbeasca, se stiu foarte putine lucruri despre primii ei ani din viata. Ea s-a nascut in Bucuresti pe 18 iunie 1882 si a absolvit liceul Elena Doamna din Bucuresti.

Mai tarziu, respectiv in 1910, ea a absolvit cursurile Facultatii de Stiinte Fizico-Chimice. In 1922, Stefania Maracineanu a urmat cursurile de radioactivitate tinute de Marie Curie la Institutul Radiului din Paris, cu ajutorul unei burse.

Citește și:

Dupa doctorat, ea va ramane la Paris timp de sase ani pentru a studia legatura dintre radiatiile solare si substantele radioactive. Intoarsa in tara, infiinteaza aici primul Laborator de Radioactivitate dotat cu echipament cumparat din banii sai.

Una dintre preocuparile sale a fost meteorologia si a descoperit, sprijinita de profesorii Bungetianu si Karpen, precum si de Bazu Canatcuzino procedeul de declansare artificiala a ploii prin dispersarea unor saruri radioacvive in aer. De altfel, ea a provocat prima ploaie artificiala din lume in 1931, in Baragan iar experimentele sale au continuat in Algeria.

Din cauza iradierii, savanta s-a imbolnavit de cancer si a murit in 1944.

foto prima pagina shutterstock femeie in ie

Vizionare placuta


Kudika
25 Martie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.