Setari Cookie-uri

4 romance de succes pe care le vrem pe bancnote

Femei din Romania care au schimbat istoria tarii

E suficient doar sa deschizi portofelul ca sa primesti un strop din cultura romaneasca. Fiecare dintre bancnotele noastre are un simbol cultural, traditional si o personalitate. Astfel, pe bancnota de 1 leu apare istoricul Nicoale Iorga iar pe spate este Manastirea Curtea de Arges. Pe banconta de 5 lei este cunoscutul compozitor George Enescu iar pe cealalta parte apare Atenetul roman.

Pe bancnota de 10 lei este portretul lui Nicolae Grigorescu iar pe verso este un fragment dintr-o pictura de-a acestuia. Pe fata bancnotei de 50 de lei se afla Aurel Vlaicu iar pe partea cealalta este un prototip de avion conceput de acesta. I.L Caragiale apare pe bancnota de 100 de lei iar pe spate este vechea cladire a Teatrului National din Bucuresti.

Scriitorul si filosoful Lucian Blaga apare pe hartia de 200 de lei iar pe spate este Ganditorul de la Hamangia. In cele din urma, poetul national Mihai Eminescu apare apare pe bancnota de 500 de lei iar pe verso este o veche pagina a ziarului Timpul, precum si Biblioteca din Iasi.

Citește și:

Valoarea si impactul acestor personalitati asupra culturii romane este, cu siguranta, de netagaduit. Insa contemporani cu unii dintre ei au fost femei care si-au adus aportul decisiv in lumea medicala, sportiva, artistica, diplomatica si culturala, femei care astazi par sterse nu doar din cartile de istorie, ci din intreaga memorie colectiva a romanilor.

De aceea, astazi ne-am propus sa facem o lista scurta care sa cuprinda cateva dintre femeile care ar merita onorate in aceasta maniera. Din aceasta lista le-am exclus pe Regina Maria si Regina Elisabeta.

Motivele pentru care cele doua capete incoronate ar trebui sa apara pe bancnote sunt deja cunoscute iar astazi ne vom opri atentia asupra acelor femei cu realizari notabile peste care istoricii au trecut in graba si doar ca note de subsol.

1. Sarmiza Bilcescu sarmiza bilcescu

Sarmiza, uneori Sarmisa, s-a nascut in Bucuresti pe 27 aprilie 1867. Tatal sau, Dumitru Bilcescu, a fost sef al Controlului Finantelor sub Barbu Stirbey.

Citește și:

Ea a fost prima romanca avocat si prima femeie din Europa care a obtinut licenta in drept la Universitatea din Paris. Mai mult de atat, ea a fost prima femeie din lume care a obtinut un doctorat in drept cu lucrarea Conditia juridica a mamei.

Desi nu a practicat niciodata avocatura insa a ramas feminista activa si a fost una dintre membrele fondatoare ale Sociatatii domnisoarelor Romane care avea ca scop cresterea gradului de educatie in randul femeilor.

2. Elisa Leonida Zamfirescu

Nascuta pe 10 noiembrie 1887 in Galati, Elisa Leondia Zamfirescu este printre primele, daca nu cumva chiar prima femeie inginer din lume, in ciuda tuturor piedicilor de care s-a lovit. Dupa absolvirea liceului, ea a dorit sa se inscrie la Scoala de Poduri si Sosele din Bucuresti unde a fost respinsa.

Chiar si asa, ea nu a renuntat la dorinta ei si a plecat in Berlin. In ciuda faptului ca decanul de la Academia Regala Tehnica a incercat sa o convinga sa renunte, cei trei K invocati de acesta (Kirche, Kinder, Kuche – biserica, copiii, bucataria) nu au oprit-o din drumul ales. Astfel, Elisa a absolvit Academia si si-a primit diploma in 1912.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Martie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.