Setari Cookie-uri

Arta conversatiei - 6 reguli de aur

Intr-un cerc de prieteni apropiati, orice subiect este abordabil si oamenii isi pot exprima parerile direct, fara menajamente. Insa in situatiile sociale in care abia ne cunoastem interlocutorii, e de preferat ca subiectele din sfera religiei, politicii sau sexualitatii sa fie evitate

Fiecare dintre noi cunoaste cel putin o persoana cu abilitati sociale absolut impecabile, cu maniere desavarsite si un vocabular fermecator. Chair daca pare un arsenal complet, toate acestea nu sunt suficiente pentru a purta o discutie intr-o anumita imprejurare sociala, cu atat mai putin cu persoane necunoscute sau de care ne leaga o simpla relatie de colaborare, spre exemplu.

Foto interior si prima pagina: grup de persoane care vorbesc, Shutterstock

Asa cum dicteaza regulile elegantei, exista anumite intrebari care nu se adreseaza noilor cunoscuti sau situatii in care anumite subiecte, oricat de interesante, nu se abordeaza.

Cheia unei conversatii elegante este ascultatul, nu vorbitul


In mod paradoxal, o conversatie eleganta poate fi construita pe cat de bine iti asculti interlocutorul, nu pe cat anume poti sa vorbesti. Din cauza includerii tehnologiei atat de adanc in orice aspect al vietilor noastre, am capatat tendita sa auzim ceea ce ne spune partenerul de conversatie, fara sa ascultam cu adevarat. Tocmai de aceea, pentru a putea da raspunsuri pe masura subiectului, este important sa fim atenti la discutie, la gesturile celorlalti, la tonul vocii, pentru ca putea partunde pe deplin intelesul conversatiei. In plus, intr-un cerc de oameni, in momentul in care unul dintre acestia nu face decat sa vorbeasca, devine neplacut pentru ceilalti si poate fi considerat lipsa de maniere.

Citește și:

Conversatia trebuie modelata in functie de interlocutori


Intr-un cerc de prieteni apropiati, orice subiect este abordabil si oamenii isi pot exprima parerile direct, fara menajamente. Insa in situatiile sociale in care abia ne cunoastem interlocutorii, e de preferat ca subiectele din sfera religiei, politicii sau sexualitatii sa fie evitate. Acestea sunt considerate subiecte sensibile si profund personale iar o contrare prea evidenta de opinii in aceste domenii poate prejudicia relatiile sociale.

Conversatia trebuie purtata cu toate persoanele dintr-un grup


Este inzecit mai comod sa ne indreptam atentia catre persoana cea mai apropiata din grup si sa purtam o conversatie cu aceasta insa in general, atunci cand cunoastem oameni noi, codul bunelor maniere cere sa ne adresam intregului grup. In plus, nu este cel mai bun moment pentru monologuri, prin urmare, fiecare dintre cei prezenti trebuie sa aiba fereastra sa in care sa se poata prezenta, sa spuna cateva cuvinte despre sine si trebuie sa fie ascultat cu respectul cuvenit.

Citește și:

Intreruperile nu sunt acceptate



Desigur, daca interlocutorul aluneca pe un fagas nepoliticos, atunci cu siguranta poate fi intrerupt, de dragul armoniei in grup. Insa aceasta este singura situatie accetabila in care se poate intrerupe o conversatie. Daca vrem sa comunicam ceva unei anumite persoane care poarta deja o discutie, atunci pur si simplu trebuie sa ne asteptam randul.

Naturaletea este calea catre succes



Acest lucru se aplica inclusiv intr-o conversatie. Desi inceputul poate fi mai greoi, atunci cand oamenii nu se cunosc intre ei, cea mai buna modalitate de a sparge gheata este naturaletea. Desigur, aici nu intra glumele piperate spuse intre prieteni sau ultima poveste despre o cunostinta comuna care nu este prezenta. Mai degraba, aceasta presupune o postura increzatoare, priviri sustinute si zambete sincere.

Citește și:

Exista intrebari care nu se pun niciodata



Doua dintre cele mai cunoscute dintre acestea se refera, asa cum stie toata lumea, la varsta si la kilograme. Totusi, exista cateva intrebari, aparent nevinovate, care pot pune interlocutorul intr-o postura delicata. Spre exemplu, atunci cand ne este prezentat un cuplu, nu trebuie sa presupunem din star ca intre ei exista un soi de intelegere amoroasa. Apoi, daca este evident ca doamna si domnul in cauza sunt impreuna, intrebarea care NU trebuie pusa niciodata are legatura cu copiii. Aveti copii? Daca nu, de ce nu faceti? Astfel de intrebari pot provoca situatii stanjenitoare, chiar dureroase. Daca este cazul unei conversatii pe aceasta tema, cu siguranta cei doi sunt singurii indreptatiti sa o faca. Intr-o astfel de categorie, intra intrebarile cand faceti un copi?,Esti insarcinata? sau In cate luni esti insarcinata?

Citește și:

Sursa: www.le-chateau.ro

Vizionare placuta


Kudika
1 Iunie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.