Setari Cookie-uri

Top 10 secrete ale japonezilor pentru o viata lunga si sanatoasa!

Japonezii au una dintre cele mai mari sperante de viata la nivel mondial.

De-a lungul anilor s-au facut numeroase studii care sa explice cum de o natiune cu speranta de viata cea mai mica dupa al doilea razboi mondial a ajuns pe primul loc in topul longevitatii. Femeile traiesc in medie 87 de ani, iar barbatii 80, dintre care 75 de ani in plina stare de sanatate si fara dizabilitati (potrivit OMS).

Raspunsuri clare nu exista. Dar iata cateva posibile explicatii si dovezi anecdotice:

1. Consuma multe legume

In mod traditional, dieta lor consta in orez, legume si peste, in aceasta ordine. Algele marine si soia fermentate, incluse in salate, supe sau sucuri aduc un plus de minerale, vitamine si fitochimicale benefice pentru sanatate. S-a demostrat ca algele marine au proprietati anti-imbatranire si de preventie a aparitiei ridurilor, iar natto (boabele de soia fermentate) reduc riscul de tromboza si imbunatatesc digestia.

Citește și:

2. Beau foarte mult ceai

In Japonia exista un adevarat cult al ceaiului, iar ceaiul de calitate japonez contine mult mai multi antioxidanti decat cafeaua. Ceaiul verde matcha se gaseste sub forma de pudra, facut din cele mai tinere frunzulite de ceai verde, cu un continut crescut de clorofila si antioxidanti. Japonezii consuma mai multe cesti de ceai matcha in fiecare zi, beneficiind de efectul lor antidepresiv si asupra aparatului cardiovascular.

japonia Foto: takayuki, Shutterstock

3. Mananca mancare proaspata

In Japonia, fiind un arhipelag destul de mic si avand suprafete arabile extinse, mancarea nu trebuie sa calatoreasca foarte mult pana sa ajunga la consumator. In plus, in Japonia se mananca alimente de sezon, iar in pietele nipone produsele sunt datate in jumatati de ora, nu in zile.

4. Gatesc mancarea in mod diferit

Felurile traditionale nipone, cum ar fi tempura, tonkatsu sau crochete korokke, presupun procedee de gatire la foc mic (slow-cook), la abur, la tigaie grill, la tigaie wok si fermentare. In plus, exista obiceiul ca la fiecare masa sa se consume cate un bol de supa miso (cu tofu, praz si alge wakame), plina de nutrienti si cu putine calorii.

Citește și:

5. Mananca portii mici

In bucataria japoneza eticheta impune servirea unor portii mici, fiecare fel de mancare fiind asezat pe farfuriute sau in boluri individuale. Nimic nu se amesteca, garniturile sunt mici iar platourile nu se umplu cu varf. Locuitorii din Okinawa atribuie longevitatea lor zicalei “hara haci bu”, insemnand “mananca pana cand esti 80% satul”. Naomi Moriyama, co-autoarea cartii “Japanese Women Don't Get Old or Fat: Secrets of My Mother's Tokyo Kitchen.”, adauga: “Dieta japoneza este Ipod-ul mancarurilor; concentreaza energia bogata a mancarii intr-o dimensiune compacta si placuta”.

6. Folosesc betisoare

Japonezii obisnuiesc sa manance cu ajutorul betisoarelor. Astfel, ei mananca incet, cu imbucaturi mici, permitand stomacului sa transmita creierului senzatia de satietate mult mai devreme.

Citește și:

7. Fac multa miscare

In Japonia masina este considerata un lux iar transportul in comun este norma. Majoritatea japonezilor fac naveta spre serviciu, merg cu trenul, cu metroul, cu bicicleta iar multi angajati, cum ar fi cei de la Canon, muncesc stand in picioare. Inclusiv mersul la toaleta este diferit; desi exista toalete in stil vestic, japonezii prefera vasele de toaleta in stil oriental, avand numeroase avantaje din punct de vedere medical asupra tractului digestiv si aparatului osteo-articular.

8. Fac exercitii de dimineata (difuzate prin radio)

In fiecare dimineata, japonezii fac exercitii de gimnastica (rajio taiso) in grupuri mari, fie ca e vorba de scoala, fabrica sau in parcuri. Majoritatea japonezilor iau parte, existand diferite grade de dificultate. Beneficiile sunt evidente: cresc vigilenta, amplifica nivelul de energie, cresc flexibilitatea si concentrarea la locul de munca sau la scoala.

Citește și:

9. Au asistenta medicala universala

Inca din anii ’60 Japonia are un sistem de asistenta medicala universala obligatorie caruia ii este atribuit 8% din PIB. Se pune mare accent pe medicina preventive, iar japonezul de rand merge, in medie, o data pe luna la medicul de familie pentru controalele de rutina.

10. Pun mare accent pe curatenie

Japonezii sunt obsedati de curatenie, in sensul bun. Metodele si traditiile lor culturale se bazeaza pe secole intregi de Shintoism, unul din conceptele acestuia fiind curatenia spirituala si corporala. Mai ales in timpul verii, japonezii se imbaiaza de doua ori pe zi, aproape nu exista toaleta care sa nu aiba inclus un bideu, iar baile comunale sunt un lucru obisnuit, care functioneaza dupa norme stricte.

Foto prima pagina: miya227, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
24 August 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.