Setari Cookie-uri

Top 3 cazuri fascinante tratate de Sigmund Freud

Cele mai bizare cazuri intalnite de fondatorul scolii de psihanaliza

2. Emma Eckstein

Unul dintre cele mai controversate cazuri ale lui Sigmund Freud a fost cu siguranta cel al Emmei Eckstein. In ciuda faptului ca suferinta femeii nu este documentata exact, documentele gasite afirma faptul ca Emma avea probleme cu menstruatia dureroasa sii neregulata. In opinia lui Freud, exista o legatura incontestabila intre nas si organele genitale. Prin urmare, solutia propusa pentru vindecare a fost cel putin ciudata: extirparea unei portiuni de nas.

In mod evident, tratamentul nu a functionat. Mai mult de atat, nasul operat al femeii nu se mai vindeca iar pacienta a trecut prin numeroase episoade de hemoragie. In cele din urma, s-a descoperit faptul ca medicul care a operat-o pe femeie uitase in interiorul acesteia o bucata de pansament care impiedica nasul sa se vindece si declansa hemoragiile. Abia un an mai tarziu, rana Emmei s-a vindecat insa problemele sale menstruale nu s-au ameliroat.

Citește și:

Urmatoarea concluzie trasa de Freud este cel putin socanta. Motivele pentru care femeia nu a raspuns la tratament sunt nepriceprea medicilor care au facut operatia si dorinta ei incontrolabila catre Freud. Pana si medicul responsabil pentru pansamentul uitat in nasul femeii s-a folosit de aceasta strategie si a concluzionat ca vina aprtine in exclusivitate Emmei si dorintei nestavilite a femeii in ceea ce-l priveste pe Freud.

3. Ida Bauer

Problemele Idei Bauer au inceput inca din copilarie, cu mult inainte ca tatal sau sa o duca la Freud pentru a o vindeca de isterie. La varsta de 7 ani, copila a suferit o cadere psihica, cel mai probabil cauzata de apucaturile maniacale ale mamei sale in ceea ce priveste curatenia. Atunci, Ida a fost suspusa unui „tratament” brutal prin socuri electrice si hidroterapie.

Atunci cand a mai crescut, un prieten de familie i-a facut avansuri sexuale nedorite. Ca situatia sa fie mai complicata de atat, barbatul era insurat si avea doi copii care ramaneau din cand in cand in grija Idei. Mai mult de atat, sotia acestuia devenise amanta tatalui Idei. Fata a respins avansurile lui insa acestea au declansat un episod de depresie si isterie. Freud cunostea deja familia fetei pentru ca il tratase pe tatal acesteia in urma cu ceva vreme de o boala venerica.

Citește și:

Dupa consultatie, Freud a ajuns la concluzia ca depresia Idei nu a fost cauzata de avansurile nedorite ale prietenului de familie, ci de atractia reprimata a femeii pentru sotia acestuia. Prin urmare, Ida se afla intr-o relatie competitiva cu tatal ei pentru afectiunea amantei acestuia. Ida a pus capat rapid tratamentului cu Freud si a continuat sa se lupte cu afectiunile psihice tot restul vietii sale.

Mai mult de atat, pe masura ce a inaintat in varsta, Ida a inceput sa dezvolte aceleasi apucaturi maniacale pe care le avea mama ei. In mod bizar, ea a pastrat legatura cu barbatul care i-a facut avansuri si cu familia acestuia, in special cu amanta tatalui sau, care a devenit partenera ei de bridge.

Foto prima pagina ftelkov / Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
7 Septembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.