Setari Cookie-uri

3 miracole biblice explicate de stiinta

Ce explicatii au gasit cercetatorii pentru minuni din Biblie?

Foto Elena Elisseeva / Shutterstock

Pentru o persoana aflata pe o ambarcatiune, privind in stanga si in dreapta, nu ar fi fost greu de inchipuit ca intinderea de ape parea nesfarsita.

De altfel, nu ar fi prima data cand ar fi mentionata intr-un document mult mai vechi o astfel de inundatie. In Epopeea lui Ghilgames, una dintre scene este surprinzator de asemanatoare cu potopul biblic. Una dintre explicatiile oamenilor de stiinta ar fi ca autorii acestui capitol din Biblie s-au inspirat din inundatia majora produsa de cele doua rauri si si-au inchipuit-o la proportii mult mai mari.

Cu siguranta daca ar fi existat o inudantie de dimensiune globala, urmele acesteia ar fi fost gasite in toata lumea iar anul in care ar fi avut loc ar fi putut fi obtinut cu destul de multa usurinta.

2. Mana cereasca

„Am auzit cartirile israelitilor; de aceea spune-le: «Intre cele doua seri veti avea carne, iar dimineata – paine din belsug; atunci veti sti ca Eu sunt DOMNUL, Dumnezeul vostru.»“ 13 Seara au venit niste prepelite care au acoperit tabara; dimineata, in jurul taberei, se afla un strat de roua. 14 Cand stratul de roua s-a ridicat, pe suprafata pustiei au ramas niste boabe mici, ca boabele de gheata pe pamant. 15 Cand le-au vazut, nestiind ce sunt, israelitii si-au zis unii altora: „Oare ce sunt acestea?“ Moise le-a zis: „Este painea pe care DOMNUL v-a dat-o s-o mancati. 16 DOMNUL a poruncit ca fiecare om sa adune cat ii trebuie pentru hrana si anume un omer de fiecare persoana, dupa numarul celor din cortul lui. Sa adunati pentru fiecare persoana din cortul vostru.“ 17 Israelitii au facut astfel: unii au adunat mai mult, altii mai putin. 18 Dupa ce au masurat-o cu omerul, au vazut ca celui ce a adunat mai mult nu i-a ramas in plus, iar cel ce a adunat mai putin nu a dus lipsa; fiecare om a adunat dupa nevoile lui. 19 Desi Moise le-a zis sa nu lase nimic din ea pana dimineata, 20 ei nu l-au ascultat; unii au lasat o parte din ea pana dimineata, astfel ca aceasta a facut viermi si s-a imputit, iar Moise s-a maniat pe ei. 21 In fiecare dimineata israelitii adunau dupa cum aveau nevoie. Cand soarele era fierbinte, painea se topea. 22 In ziua a sasea ei au adunat de doua ori mai mult, doi omeri pentru fiecare persoana. Cand toti conducatorii adunarii au venit si i-au spus acest lucru lui Moise, 23 el le-a raspuns: „DOMNUL a poruncit astfel: «Maine este o zi de odihna, un Sabat sfant pentru DOMNUL; coaceti ce aveti de copt, fierbeti ce aveti de fiert si tot ce va ramane pastrati pana dimineata.»“

Citește și:

Acesta este pasajul din Biblie in care este descris miracolul painii in desert. Atunci cand Moise a scos evreii de sub robia egipteana, au pribegit 40 de ani prin desert sub arsita soarelui, fara hrana si apa. Maniosi, acestia au cartit insa peste noapte, Dumnezeu le-a trimis din cer hrana necesara, care trebuia culeasa neaparat dimineata, inainte de rasaritul soarelui.

Oamenii de stiinta cred ca mana cereasca era un fel de miere, produsa de insectele care se hraneau cu coaja copacului de tamarisc. Substanta trebuia culeasa dimineata, cand temperaturile din desert sunt foarte mici pentru ca sub lumina arzatoare a soarelui, s-ar fi descompus intr-un ritm accelerat.

3. Steaua de la Betleem

Potrivit Noului testament, Steaua din Betleem este fenomenul care a aparut pe cer pentru a vesti nasterea lui Iisus si pentru a-i conduce pe magi catre iesle. Potrivit oamenilor de stiinta, acest fenomen este perfect plauzibil insa nu are neaparat conotatia traditionala. De altfel, dupa calculele astronomilor, Steaua este conjunctia dintre Soare, Jupiter si Venus.

Citește și:

De pe Pamant, aceasta aliniere planetara s-ar vedea intocmai ca o stea puternic stralucitoare, cu o coada ca de cometa. Cu toate acestea, ei sunt de parere ca aceasta conjunctie nu a avut loc in anul nasterii lui Hristos, ci cu 7 ani mai devreme.

Paradoxul apare datorita credintei ca acest fenomen a fost unic, insa conjunctia dintre aceste planete are loc la fiecare 900 de ani. O alta explicatie gasita pentru Steaua de la Betleem este traversarea cerului de catre o cometa, sau, mai putin plauzibil, nasterea unui nou astru.

Foto prima pagina Anatolii Riepin / Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
23 Septembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.