Setari Cookie-uri

Cum iti poti controla gandurile si cum te ajuta asta in atingerea succesului?

Tipul de limbaj pe care il folosim ne poate intari increderea in propria persoana si ne poate apropia de succes, sau, dimpotriva, ne poate conduce catre esec.

„Poti sa faci asta! Hai, concentreaza-te!“ Acestea sunt doar cateva dintre cuvintele pe care ti le spui in gand in momentele dificile. Multe dintre noi vorbim cu noi insene, ceea ce nu stim, insa, este ca tipul de limbaj pe care il folosim ne poate intari increderea in propria persoana si ne poate apropia de succes, sau, dimpotriva, ne poate conduce catre esec.

Sportivii, asa cum aflam de pe psychcentral.com, sunt cei care au integrat in viata lor profesionala stiinta vorbitului cu propria persoana pentru a rezista efortului si nivelului crescut de stres.

Suntem sportivi de performanta in propria viata si avem mereu nevoie de momente de interventie asupra propriei persoane, fie la locul de munca, fie acasa, fie in situatii neprevazute si este esential sa o facem in cunostinta de cauza, folosind un limbaj orientat catre succes.

Citește și:

3 tipuri de ganduri, 3 tipuri de actiuni. Tu pe care le folosesti cel mai des?

Exista trei tipuri de abordari pe care le avem asupra propriei persoane prin gandurile pe care ni le adresam: pozitiv, neutru si negativ. Avem un ton neutru cand trebuie sa mergem la piata si repetam in minte lista de cumparaturi. Cand suntem dezamagite si ne spunem „Sunt asa de inceata! Raportul acesta trebuia sa fie gata acum doua saptamani!“, ne stricam cheful, productivitatea si increderea in propria persoana. Gandirea pozitiva, „stiu ca pot face asta!“ este motivationala si ne poate aduce mai aproape de scopul dorit. Cu alte cuvinte, cand viata iti da lamai, transforma-le in limonada!

Sursa foto: @businesswomanfinland/Instagram

Pune sub semnul intrebarii logica oricarui gand negativ

Odata ce ai identificat gandurile negative care se repeta mereu in capul tau, incearca sa le pui capat. In loc sa spui „asta n-are cum sa functioneze!“, incearca sa te comporti ca un avocat, in sala de judecata, si intreaba-te „de unde stii asta?“, si „ce s-ar intampla daca va functiona?“.

Citește și:

Concentreaza-te pe actiune

Concentreaza-te pe ce ar trebui sa faci si nu pe ce ar trebui sa eviti sa faci. De exemplu in loc sa iti spui in cele mai nedelicate feluri ca esti nemultumita de modul in care esti perceputa la locul de munca, gandeste-te ce ai putea face ca sa schimbi asta. Un limbaj orientat catre actiune iti poate modifica subliminal comportamentul in directia gasirii unei solutii. Intreaba-te, asadar, cum ti-ar placea sa fii privita la locul de munca.

Aspectul fizic poate duce la schimbari rapide de perceptie, asa ca poti incepe de aici. O camasa pe masura, pantofi comozi si o pereche de pantaloni office, calcati la dunga dar lejeri, sunt o combinatie clasica, care nu da gres in restabilirea increderii si a autoritatii la locul de munca. Daca tocmai ti-a trecut prin cap ceva de genul „si asta cat o sa ma mai coste?“, noi tocmai am aruncat proactiv o privire pe yokko.ro si ne-am dat seama ca o schimbare de look nu trebuie sa fie o avere.

Citește și:

Sursa foto: @businesswomanfinland/Instagram

„Ce faci in privinta asta?“ in loc de „Ce fac in privinta asta?“

Daca te adresezi tie la persoana a doua in loc de persoana intai, este mai eficient. Asa spune si un studiu publicat in The European Journal of Social Psychology; cercetatorii considera ca acest lucru se intampla deoarece adresarea la a doua persoana se conecteaza cu amintirile din copilarie in care parintii ori profesorii te sustineau si incurajau prin cuvinte pozitive. Cand te adresezi tie ca unei alte persoane, te ajuta sa privesti din afara situatia, sa fii obiectiva si nu condusa de emotii.

Foto interior si prima pagina: dollarphotoclub.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Noiembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.