Setari Cookie-uri

9 lucruri pe care sa le experimentezi inainte sa implinesti 40 de ani

Maturitatea se obtine traind, experimentand si invatand.

Nu este de mirare ca atunci cand esti abia scapat/a de pe bancile scolii, din dorinta de a parea matur/a, nu stii inca sa iti asculti vocea interioara si faci lucruri doar pentru ca asa trebuie, “asa se face” si ajungi deseori sa esuezi. Cata vreme in viata avem nevoie si de esecuri, pentru a invata lectiile de care avem nevoie, te poti trezi deseori intrebandu-te cand si daca mai ai timp sa traiesti cu adevarat si sa faci lucrurile care iti plac.

Este normal sa te simti epuizat/a de capriciile sortii sau de rezultate care nu seamana deloc cu cele pe care ti le-ai imaginat, incat la un moment dat accepti ceea ce ai si nu te mai intrebi “cum ar fi fost daca…”. Insa a renunta atunci cand dai de greu poate fi unul dintre cele mai mari regrete ale vietii tale. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le bifezi inainte de a ajunge la 40 de ani, pentru ca atunci cand privesti in retrospectiva, sa o faci cu satisfactie.

Citește și:

viata
Foto interior si prima pagina: soft_light, Shuttertock

1. Traieste fiecare zi ca si cum ar fi ultima

Multi ne traim viata in anticiparea unui maine care intarzie sa apara. Poate ti-ai propus sa incepi sa iti traiesti viata dupa ce iesi la pensie, dupa ce (si daca) te indragostesti sau dupa marirea de salariu mult asteptata. Dar nu ne este garantata ziua de maine nici unuia dintre noi. Iti poti planifica viitorul care sa sune perfect si poti ajunge sa nu te bucuri de el niciodata. Tot ceea ce avem este momentul prezent. A trai prezentul nu este intotdeauna usor, dar este un lucru realizabil. Trebuie doar sa iti consumi timpul si energia facand (acum!) lucrurile care te implinesc ca om.

2. Nu te mai compara cu ceilalti

Nu iti masura evolutia in functie de progresele celor din jurul tau. Suntem fiinte unice, care avem un drum unic de strabatut in viata. A te compara cu ceilalti este extrem de pagubos pentru implinirea ta personala, intrucat este firesc sa traim experiente diferite cata vreme suntem diferiti. Daca ajungi sa intelegi acest lucru, va fi una dintre cele mai eliberatoare experiente ale vietii tale. Si nu uita ca de cele mai multe ori aparentele inseala. Nimeni nu stie de fapt ce se intampla in spatele usilor inchise ale celorlalti.

Citește și:

3. Fii un exemplu demn de urmat

Atunci cand reusesti, cu determinare si multa munca, sa ai succesul pe care ti l-ai dorit, vei ajunge sa motivezi pe toti cei din jurul tau, sa ii inspiri sa isi urmeze visurile si sa creada ca pot reusi. Aceasta ar putea fi una dintre cele mai satisfacatoare experiente pe care le-ai putea trai. Fie ca urmezi un stil de viata mai sanatos, fie ca incepi sa faci ceva pentru implinirea ta profesionala sau personala, atunci cand ceilalti vad in tine un exemplu demn de urmat, vei fi mult mai implinit/a sufleteste si cu o stima de sine crescuta.

4. Renunta la jobul care nu te implineste

Daca muncesti intr-un loc unde nu te simti apreciat si unde contributia ta pare ca nu conteaza, atunci este mai bine pentru tine sa renunti si sa incerci altceva. Un job care nu te implineste are implicatii negative asupra altor aspecte ale vietii tale, precum si asupra psihicului, si nu vei reusi decat sa acumulezi furie si frustrare. Este adevarat ca uneori poate fi greu, mai ales daca intervin in ecuatie cateva constante ca familia, copiii sau cateva variabile puternice, precum datoriile. Insa gandeste-te ca nu ai cum sa evoluezi sau sa dai randament la un job pe care il detesti. Iar timpul trece. Incearca pana gasesti ceva care sa iti placa cu adevarat, care sa te provoace si sa te implineasca.

Citește și:

5. Bucura-te de succesul celuilalt

Bucura-te de succesul si implinirile celorlalti asa cum te-ai bucura de ale tale. Gelozia si sentimentele negative iti impiedica propria-ti sansa la fericire si succes. Iar daca te bucuri de experientele pozitive ale celorlalti, te deschizi cu siguranta unor noi oportunitati. Nu este niciodata prea tarziu ca sa incerci ceva nou, iar daca ei au reusit, si tu vei reusi, trebuie numai sa iti doresti. In plus, nu uita ca in viata circumstantele se schimba in mod constant, nimic nu este batut in cuie, totul este doar temporar, atat momentele de fericire intensa, cat si cele de amaraciune.

6. Simte recunostinta in fiecare zi

Macar o data pe zi, opreste-te si gandeste-te la toate lucrurile pentru care esti recunoscator/recunoscatoare. Tine un jurnal al recunostintei si completeaza-l cu regularitate, fie dimineata, ca parte a ritualului prin care iti incepi ziua, fie seara, ca o modalitate de a incheia ziua intr-o nota optimista si plina de speranta. Specialistii au aratat ca exprimarea recunostintei, fie prin scris, fie verbal, te ajuta sa castigi o noua perspectiva asupra lucrurilor care conteaza cu adevarat pentru tine, servind ca un antidot pentru emotiile negative si eliminand furia, cinismul, nedreptatea si lasandu-te mai calm/a si mai impacat/a.

Citește și:

7. Prioritizeaza oamenii din viata ta

Iarta celor care ti-au gresit si aminteste-ti ca nu ne este promis nimic pe lumea aceasta. Tot ce avem este ziua de azi, momentul prezent. Alege sa petreci mai mult timp cu cei pe care ii iubesti, suna-i mai des daca sunt departe. Renunta la relatiile “toxice” si la oamenii care sunt in plus in viata ta sau care stau cu tine doar din interes.

8. Ofera fara sa te astepti la ceva in schimb

Ajuta pe cei care au nevoie cel mai mult, pentru ca niciodata nu stii cand bunatatea ta ar putea face diferenta intr-un mod decisiv in viata cuiva. Nu astepta niciodata ceva in schimb, pentru ca daca daruiesti, te imbogatesti sufleteste, fara exceptie. Fa un bine ori de cate ori ai ocazia, la un moment dat acesta, garantat, ti se va intoarce, intr-o forma sau alta, atunci cand vei avea nevoie.

9. Nu te multumi cu “destul de bun”

Daca simti ca meriti mai mult, lupta pentru ceea ce vrei, pentru lucrurile in care crezi. Nu te multumi cu “suficient”, cand simti ca esti in stare de mai mult. Este bine, intr-adevar, sa fii recunoscator pentru ceea ce ai, insa nu confunda recunostinta cu frica de a-ti asuma anumite riscuri. Nu te complace intr-o situatie aparent confortabila. Viata este prea scurta si mult prea pretioasa si vei ajunge sa regreti ceea ce nu ai facut, atunci cand ti s-a ivit ocazia. Indrazneste!

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Noiembrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.