Setari Cookie-uri

7 caracteristici ale oamenilor optimisti

Opinia universal valabila este ca optimistii traiesc mai mult, sunt mai sanatosi, au parte de mai multi prieteni si, in general, au o viata mult mai buna si, evident, mai vesela decat pesimistii.

Unele studii recente au stabilit ca pesimistii, departe de a vedea doar partea goala a paharului si de a se plange de problemele reale sau inchipuite pe care considera ca le au, sunt mai precauti, nu se avanta cu capul inainte in situatii riscante, asa cum o fac unii optimisti nebunatici si astfel, ei au sansele de a duce o viata mai lunga. In aceasta disputa despre longevitatea celor doua grupuri, specialistii au intervenit din nou si au clarificat o data pentru totdeauna lucrurile: pentru a duce o viata lunga, este necesar un echilibru intre optimism si pesimism. Cu toate acestea, exista anumite caracteristici comune doar optimistilor, in comparatie cu pesimistii. Iata unele dintre acestea:

optimisti
Foto: Sergey Nivens, Shutterstock

1. Iarta mult mai usor

Cercetatorii au stabilit ca oamenii care se declara ca fiind optimisti iarta mult mai usor, din simplul motiv ca aleg partea cea mai buna a lucrurilor care le sunt prezentate. In loc sa ia ofensele personal, acestia se gandesc la imaginea de ansamblu si cauta posibile cauze ale comportamentelor ofensatoare, fiind astfel mult mai empatici, intelegatori si inclinati spre iertare.

Citește și:

2. Au mai putine obsesii

Optimistii sunt putin predispusi sa se fixeze asupra gandurilor sau comportamentelor neproductive sau negative. Un studiu a stabilit ca persoanele optimiste au asteptari pozitive care contribuie la bunastarea lor emotionala si nu persista, analizand la nesfarsit, asupra lucrurilor neplacute care li se intampla in viata.

3. Sunt mai putin stresati

Studiile au aratat ca persoanele optimiste au nivelui mai scazute de cortizol, multumita, in mare parte, faptului ca nu persista in mod nejustificat asupra problemelor si dificultatilor de care, inevitabil, au parte. Oferindu-li-se acelasi factor stresant ca pesimistilor, opitmistii au reactionat mult mai putin agresiv, in comparatie cu persoanele pesimiste.

4. Dorm mult mai bine

Lipsa grijilor ii determina pe optimisti sa doarma mult mai bine noaptea. Acestia nu stau, ca pesimistii, cu ochii deschisi pe pereti, preocupandu-se si ingrijorandu-se pana spre orele mici ale diminetii. Acest lucru ar putea explica rezultatele studiilor care au aratat ca insomniacii au scoruri mici in ceea ce priveste nivelul de optimism resimtit, in comparatie cu persoanele care dorm in medie 7-8 ore in fiecare noapte. Daca pesimistii rumega si reflecta toata noaptea la problemele reale sau inchipuite pe care le au, atunci rezultatele obtinute par a avea o explicatie, potrivit cercetatorilor.

Citește și:

5. Sunt mult mai recunoscatori

Un studiu recent asupra beneficiilor aduse de apreciere a aratat ca dispozitia unei persoane de a resimti recunostinta este legata, in mod pozitiv, de prezenta optimismului. Mentalitatea de a vedea intotdeauna partea plina a paharului ii face sa aprecieze ceea ce au bun in viata.

6. Sunt altruisti

Intr-un studiu efectuat pe veteranii razboiului din Vietnam, care nu au dezvoltat depresie sau soc posttraumatic, a aratat ca principalele caracteristici psihologice comune intalnite la acestia au fost optimismul si altruismul. Optimistii sunt intotdeauna de parere ca faptele bune au repercusiuni pozitive in lume, de aceea sunt altruisti, pentru ca, prin intermediul faptelor bune stiu ca vor schimba lumea in bine.

7. Sunt mai activi fizic

Optimistii sunt mult mai proactivi in ceea ce priveste obiceiurile sanatoase pentru sanatate. Facand mai mult sport, au parte de niveluri crescute de serotonina, care le intretine si le amplifica starea de bine. In plus, sunt adaptabili si au o atitudine plina de speranta in legatura cu depasirea dificultatilor, pentru ca stiu ca lucrurile se vor rezolva, intr-un final.

Citește și:

Foto prima pagina: Yuliya Yafimik, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
7 Decembrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.