Setari Cookie-uri

6 beneficii neasteptate aduse de vremea rece

Iarna ne aduce o serie de lucruri benefice in viata noastra. Care sunt acestea?

Odata cu sosirea iernii apar, invariabil, protestele impotriva frigului, vantului rece si taios, zapezilor care deseori ne impiedica sa iesim din case sau sa scoatem masina din parcare si care cauzeaza, in general, haos in trafic. Departe insa de a fi doar un motiv de plangeri neincetate, iarna aduce cu ea magia Sarbatorilor, momente impartasite cu cei dragi la o cana de vin fiert, distractiile in aer liber, patinoare sau pe partiile de ski si… o serie de beneficii neasteptate pentru sanatate si viata de zi cu zi. Iata cateva dintre acestea:

vreme rece
Foto: Zoom Team, Shutterstock

1. Vremea racoroasa te ajuta sa te trezesti mai usor dimineata

Pare extrem de dificil sa te ridici din patul calduros dis-de-dimineata, cand afara este inca intuneric si foarte frig. Insa schimbarile bruste de temperatura (ca atunci cand pleci din casa, unde este cald, afara, spre serviciu) te vor inviora brusc, punandu-ti sangele in miscare. O idee cu adevarat curajoasa ar fi sa alternezi apa fierbinte cu apa rece la dusul de dimineata, lucru care te va trezi instant si iti va imbunatati circulatia pentru a face fata temperaturilor scazute de peste zi.

Citește și:

2. Tremuratul (de frig!) este similar unui exercitiu fizic

In zilele cele mai geroase pare aproape imposibil sa iesi din casa sa faci miscare, ori sa ajungi la o sala de fitness. Partea buna este ca un studiu american a stabilit ca senzatia neplacuta de frig care ne face sa tremuram declanseaza un raspuns muscular similar exercitiilor fizice.

3. Jogging-ul este mai eficient pe timp de iarna

Vremea rece vine cu o serie de avantaje pentru cei care practica jogging-ul. Acestia vor arde mai multe calorii decat in timpul sezonului cald, pentru ca organismul are nevoie de mai multa energie pentru a-si mentine temperatura constanta. In plus, un studiu al armatei americane a stabilit ca atletii care participa la maratoane in timpul iernii ajung la linia de finish intr-un timp mai scurt decat in vremea calda, prin urmare alearga mult mai repede si au o rezistenta fizica mult mai buna in timpul iernii.

Citește și:

4. Frigul are proprietati antiinflamatorii si antialgice

Mai nou, in cadrul unor centre de spa sau de recuperare, pe langa sauna sau baia de abur, exista si o asa zisa “cold-room”, in care se efectueaza un tratament de crioterapie, in care subiectii sunt expusi temperaturilor extrem de scazute (-110°C) timp de 3 minute, cu efecte uimitoare, demonstrate, asupra starii de sanatate: sunt activate diverse procese modulatorii imune, hormonale si biochimice care ofera un impuls de energie sistemului circulator si celui nervos, atenuand durerea, inflamatia, reduc and hipertonia musculara, imbunatatind functiile articulatiilor si calmand chiar iritatiile pielii si leziunile cutanate din neurodermatita si psoriazis. S-a dovedit ca sportivii, dupa meciuri sau diverse competitii, se recupereaza mult mai repede cu ajutorul crioterapiei, decat odihnindu-se, pur si simplu. Un studiu danez recent a stabilit ca femeile care au inotat in piscina cu apa rece sau au fost supuse crioterapiei in aceste camere speciale cu temperatura foarte scazuta au prezentat un nivel al norepinefrinei (hormon ce reduce senzatia de durere) de trei ori mai mare decat cel normal.

Citește și:

5. Insectele sunt aproape inexistente pe timp de iarna

Poti aerisi intreaga casa fara teama ca vei invita un roi de tantari care sa-ti tulbure noptile cu bazaitul lor nesuferit. In plimbarile prin natura nu este cazul sa te mai temi de capuse, iar mustele devin o amintire indepartata si deloc regretata. Prin urmare, fara ciupituri, fara infectii transmise de insecte, iarna pare anotimpul preferat al persoanelor sensibile sau alergice la acestea.

6. Frigul stimuleaza longevitatea

Cercetatorii au descoperit ca expunerea la temperaturi scazute stimuleaza un raspuns genetic la viermi, soareci si midii, care le prelungeste durata vietii. Specialistii sunt optimisti ca aceste rezultate se pot aplica si in cazul oamenilor, calea genetica identificata este considerata ca fiind una comuna.

Foto prima pagina: paultarasenko, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Decembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.