Setari Cookie-uri

10 obiceiuri care iti deterioreaza podoaba capilara

Un par frumos, puternic si sanatos este un deziderat universal valabil, insa din dorinta de a-l obtine, adoptam anumite practici care, in schimb, il pot deteriora.

Parul deteriorat este mult mai fragil si se rupe mult mai usor, capatand un aspect nesanatos si aspru. Daca practicile agresive continua, in timp parul se va subtia, va cadea si vor aparea chiar zone de calvitie. Din acest motiv cateva schimbari relativ simple in rutina de ingrijire a parului au rezultate benefice pe termen lung. Iata cele mai frecvente greseli in legatura cu ingrijirea podoabei capilare si cum ai putea sa le eviti:

par deteriorat
Foto: Tinatin, Shutterstock

1. Atunci cand te speli pe cap, aplici sampon pe intreaga suprafata a parului, frecand energic

Cand iti speli parul, aplica samponul in principal la nivelul scalpului, masand usor, iar atunci cand clatesti samponul, lasa-l sa curga pe intreaga lungime a parului. Rezista tentatiei de a freca samponul in par, pentru ca nu vei reusi decat sa ii oferi un aspect tern, aspru si dificil de manevrat.

Citește și:

2. Omiti balsamul de par

Acesta este un pas pe care trebuie sa il urmezi obligatoriu, exceptand situatia in care folosesti un sampon 2-in-1, care curata si hidrateaza parul intr-un singur pas. Un balsam de par imbunatateste in mod substantial aspectul firului de par deteriorat si uscat, oferindu-i stralucire, scazand electricitatea statica, intarindu-l si protejandu-l, intr-o oarecare masura, impotriva radiatiilor UV. Daca mergi des la piscina, ai grija si protejeaza-ti parul in mod corespunzator. Inainte de a inota, uda si aplica balsam pe lungimea parului, foloseste in mod obligatoriu o casca de inot rezistenta la clor, cu fixare eficienta, care protejeaza parul de actiunea apei clorinate din piscina. Dupa sedinta de inot, clateste foarte bine parul si foloseste un sampon special pentru inotatori, alaturi de un balsam care sa rehidrateze parul expus.

Citește și:

3. Iti usuci parul frecandu-l cu un prosop

In loc sa freci energic parul cu ajutorul prosopului, pentru a-i grabi uscarea, infasoara-l strans intr-un turban facut din acelasi prosop, pentru a-i permite sa absoarba toata umiditatea intr-un mod cat mai bland pentru parul tau. Sau, ori de cate ori ai ocazia, lasa-ti parul sa se usuce de la sine, fara a folosi foehnul, sau seteaza o temperatura cat mai scazuta a acestuia, de preferat optiunea cu flux de aer de temperatura ambientala.

4. Iti piepteni parul cat timp este ud

Acest lucru ii va grabi ruperea, pentru ca parul ud este mult mai fragil decat parul uscat. Daca ai parul drept sau ondulat, lasa-l sa se usuce putin inainte sa il piepteni cu un pieptene cu dintii rari, iar daca este cret, piaptana-l cu grija atunci cand este usor umed, la fel, folosind un pieptene rar, nu o perie.

5. Folosesti in exces ondulatorul sau placa de par

Pe cat posibil, foloseste-le cat mai rar, aproximativ o data pe saptamana ar fi suficient; in plus, limiteaza timpul de contact dintre placile fierbinti si suvita de par si alege intotdeauna temperatura cea mai mica posibil din setarile aparatului. Protejeaza-ti parul, folosind in prealabil un ser termoprotector inainte de orice operatiune de styling.

Citește și:

6. Iti porti parul legat in coada de cal, coc sau impletit foarte strans

Orice tensiune asupra firului de par poate determina ruperea sa in locurile in care rezistenta nu este atat de buna. Mai ales daca ai parul lung, poarta-l lasat liber, sau daca il vrei prins, foloseste elastice de par invelite in material textil (niciodata elastice subtiri de silicon, care duc la ruperea parului atunci cand sunt indepartate). Pentru coafura de zi cu zi, incearca un stil care sa nu tensioneze prea tare firul de par si lasa styling-ul elaborat pentru ocaziile speciale.

7. Folosesti mese sau extensii de par

Mesele sau extensiile de par, daca sunt montate in mod incorect, afecteaza rezistenta firului de par, ducand la ruperea acestuia. Foloseste doar mese sau extensii usoare, profesionale, montate la un salon specializat in asemenea servicii. Fii atenta la igiena scalpului cat timp porti mese sau extensii si alterneaza stilul coafurii, pentru a nu le purta pentru mai mult de 2-3 luni o data.

Citește și:

8. Iti vopsesti/ faci permanent parul mult prea des

Prelungeste timpul dintre retusarile de la salon, mai ales atunci cand aerul este foarte uscat. Pe timp de iarna mareste la 8-10 saptamani timpul dintre interventiile de vopsit sau alte tratamente radicale ale parului. Efectueaza o singura interventie asupra parului la fiecare sedinta de styling, iar daca iti doresti mai multe, programeaza-le in timp, astfel: la o prima sedinta, permanentul, urmat, dupa 2 saptamani, de vopsit. Nu uita sa folosesti balsam de par dupa fiecare spalare, iar daca stai la soare foarte mult (pe timp de vara), foloseste un balsam leave-in, care contine oxid de zinc, cu rol de filtru impotriva radiatiilor UV, ori poarta o palarie cu boruri largi.

9. Iti periezi parul de 100 de ori pe zi sau il manipulezi cu brutalitate in timpul styling-ului.

Periaza-ti sau piaptana-ti parul doar pentru a-l aranja, nu este nevoie sa intretii mitul conform caruia 100 de perieri zilnice il fac mai sanatos si mai puternic. Foloseste un pieptene din materiale naturale, cu dintii rari, ori o perie cu fibre naturale. Descalceste parul cu grija, folosind un spray hidratant sau un balsam, daca este necesar, nu-l trage si nu il manipula cu brutalitate atunci cand il coafezi sau il periezi.

Citește și:

Foto prima pagina: Gladskikh Tatiana, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
5 Ianuarie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.