Setari Cookie-uri

Alfabetul dragostei. Cele mai frumoase citate dupa Anton P. Cehov

Pentru a te simti liber si in acelasi timp fericit, cred ca nu trebuie sa-ti ascunzi faptul ca viata este apriga, necrutatoare si aspra in conservatorismul ei si ca trebuie sa-i raspunzi cu aceeasi moneda, adica sa fii la fel ca ea, aspru si necrutator, in propriile tale nazuinti spre libertate.

Anton Pavlovici Cehov (1860-1904) a fost un medic, prozator si dramaturg rus. O fecunda sursa de inspiratie pentru numerosi regizori din toate tarile, operele lui Cehov i-au adus recunoasterea universala, pe care nu a intuit-o in timpul vietii sale, fiind un caracter de o modestie si bun simt proverbiale.

Geniul sau scriitoricesc este perfect ilustrat in proza scurta (povestiri si nuvele – “Drama la vanatoare”, “Un duel”, “Viata mea”, “Mujicii”, “Logodnica”, “Doamna cu catelul”, “Moartea unui slujbas”), schitele umoristice (“Povestirile Melpomenei”, “Povestiri pestrițe”) si, mai ales, in piesele de teatru care se bucura de succes si in prezent, admirabil puse in scena de regizori talentati: “Unchiul Vania”, “Trei surori”, “Livada cu visini”, “Nunta”, “Cererea in casatorie”, “Pescarusul” etc.

Citește și:

Stilul scriiturii sale este usor nostalgic si pesimist, stil care a si primit adjectivul “cehovian”, care ilustreaza intr-un mod magistral sufletul poporului rus, sugerand cu delicatete ideile politice si sociale ale epocii in care a trait.

Poti comanda online cartile lui Anton Pavlovici Cehov.

BINE

“Nu exista fericire si nici nu trebuie sa existe, iar daca exista un sens si un tel in viata, acest sens si acest tel nu constau deloc in fericirea noastra personala, ci in ceva mult mai mare si mai intelept. Sa faci binele!”

BUCURIE

“Bucuria e starea de spirit normala a omului. Cu cat dezvoltarea intelectuala si morala a omului este mai ridicata, cu atat omul e mai liber si viata ii da mai multa satisfactie.”

CASATORIA

“Casatoria trebuie facuta din dragoste; a te insura cu o femeie numai pentru ca e draguta este ca si cand ti-ai cumpara din targ un lucru inutil numai pentru ca e frumos.”

Citește și:

CASTITATE

“Este usor pentru cineva sa vorbeasca despre castitate, daca inca nu s-a culcat cu o femeie.”

CONDITIE

“Promit sa fiu un sot excelent, dar dati-mi o sotie care, asemeni lunii, sa nu apara in fiecare zi pe cerul meu.”

DRAGOSTE

“Dragostea ii arata omului cum ar trebui el sa fie. Cand iubesti, descoperi in tine o nebanuita bogatie de tandrete si duiosie si nici nu-ti vine sa crezi ca esti in stare de o astfel de dragoste.”

EDUCATIE

“O educatie buna nu te impiedica sa versi sosul pe fata de masa, dar te opreste sa observi greseala daca o face altul.”

FERICIRE

“Atunci cand sunt fericiti, oamenilor nu le mai pasa daca e vara sau e iarna.”

FRICA

“Daca iti este frica de singuratate, nu te casatori.”

FRUMUSETE

“La om totul trebuie sa fie frumos: si fata, si imbracamintea, si sufletul, si gandurile. Este frumoasa, fara indoiala, dar... te uiti la ea: mananca, doarme, se plimba, ne vrajeste pe toti cu frumusetea ei si asta-i tot. Nu cunoaste niciun fel de obligatie. Altii lucreaza pentru ea... E adevarat sau nu? Iar o viata de trandavie nu poate sa ramana curata.”

Citește și:

    INDEMN

    “Sa traim din plin: soarele nu rasare de doua ori pe zi, iar viata nu ne este harazita decat o singura data.”

    INVATA

    “Unui om destept ii place sa invete. Unui prost, sa invete pe altii.”

    LIBERTATE

    “Pentru a te simti liber si in acelasi timp fericit, cred ca nu trebuie sa-ti ascunzi faptul ca viata este apriga, necrutatoare si aspra in conservatorismul ei si ca trebuie sa-i raspunzi cu aceeasi moneda, adica sa fii la fel ca ea, aspru si necrutator, in propriile tale nazuinti spre libertate.”

    Vizionare placuta


    Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.