Setari Cookie-uri

Copiii si pisicile. Cateva lucruri pe care parintii ar trebui sa le stie

Pisicile si copiii sunt parteneri de joaca ideali.

Pentru multi parinti ideea de a creste copilul alaturi de o pisica este absolut fireasca. Alti parinti sunt, insa, mai reticenti in ceea ce priveste posibilitatea dezvoltarii unei relatii intre copil si felina, iar acest lucru are un singur rezultat, din pacate drastic si fara cale de intors pentru patrupedul pufos al familiei.

Pisicile si copiii sunt parteneri de joaca ideali. In plus, copiii pot invata enorm din aceasta relatie. Exista insa cateva reguli simple de “convietuire” pe care proaspetii parinti sau cei in devenire le pot pune in aplicare pentru ca pisica sa nu mai fie vazuta ca o problema in noua familie extinsa si pentru ca temerile lor legate de relatia dintre pisicuta si cel mic sa dispara.

1. Nu te grabi sa scapi de pisica

Renuntarea la pisica este o decizie care poate fi evitata si pentru care opteaza multe cupluri atunci cand afla ca familia urmeaza sa se extinda. Temerea principala a viitoarelor mamici este legata, desigur, de sanatate – mai ales a ei si a copilului. In anumite cazuri, pisica poate fi purtatoarea unei bacterii care poate afecta fatul daca mama intra in contact, pe perioada sarcinii, cu litiera acesteia.

Verifica impreuna cu medicul veterinar daca este cazul sa iti faci griji si roaga un alt membru al familiei sa curete litiera pisicii mai des decat de obicei. Daca esti nevoita sa faci tu, ca viitoare mamica, acest lucru, un set de manusi si eventual o masca protectoare alaturi de o igiena riguroasa te vor feri de probleme.

In plus, avem si o veste buna pentru tine: un studiu britanic a demonstrat ca proprietarii de pisici sunt mai inteligenti decat proprietarii de caini, dupa cum aflam de pe mentalfloss.com. Insa nu pisica ne face mai destepti. Cercetatorii au explicat fenomenul prin faptul ca oamenii mai inteligenti tind sa petreaca mai mult timp la locul de munca, iar pisica este o alegere mai buna in acest caz, deoarece necesita mai putina atentie decat un caine.

Citește și:

2. Pregateste pisica pentru marea intalnire

Toata lumea spune ca pisicile sunt capricioase si mofturoase. De fapt, ele nu accepta cu usurinta schimbarile deoarece sunt foarte teritoriale. Ar fi bine sa incepi sa obisnuiesti pisica cu noile schimbari din casa si cu noul spatiu dedicat celui mic, construindu-l treptat si lasand-o sa se apropie, sa adulmece, sa cunoasca. In acelasi timp, ar fi bine ca o data cu amenajarea camerei sau a spatiului pentru cel mic sa ii reamenajati si pisicii un nou loc de joaca. E importat sa nu se simta respinsa. In caz contrar, este posibil sa reactioneze in mod bizar si ar putea pune in pericol sanatatea copilului.

pisica

3. Supravegheaza-i tot timpul

Copiii care cresc alaturi de o pisica invata sa fie mult mai atenti la ceea ce gandesc si simt cei din jurul lor. Cu alte cuvinte, pisica ii ajuta sa-si dezvolte empatia, dupa cum aflam de pe lovethatpet.com.

Ai grija ca, ori de cate ori copilul si pisica se pot intalni, sa fii prin preajma sau sa fie supravegheati de un adult. Este de preferat ca patutul nou-nascutului si camera lui sa fie o zona interzisa pentru pisica. Toate lucrusoarele, paturicile si patutul copilului sunt pufoase, miros frumos si reprezinta un adevarat rai pentru orice pisica. Asta nu inseamna ca cei doi nu se pot intalni deloc, dar trebuie sa fii mereu acolo si sa ai grija ca spatiul fiecaruia sa ramana, pe cat posibil, neatins.

Acelasi lucru este valabil si pe masura ce bebelusul creste si incepe sa mearga de-a busilea sau in picioare, iar contactul cu pisica este din ce in ce mai frecvent si mai indelungat.

Citește și:

4. Mentine rutina pisicii tale

Stiu ca e obositor sa fii proaspata mamica. De multe ori pare ca task-urile nu se mai termina si ziua ajunge sa aiba cateva ore in loc de 24, dar e important sa incerci sa mentii rutina pisicii tale chiar si dupa venirea celui mic. Trebuie sa ai grija in continuare sa ii tai gherutele, sa ii administrezi tratamentul (daca trebuie sa urmeze vreunul, precum cel antipurici sau cel pentru pisici castrate), sa fii atenta la anumite semnale pe care le-ar putea transmite si la dieta cu care ai obisnuit-o. Toate acestea sunt importante pentru sanatatea pisicii tale si pentru relatia ei cu cel mic. Poate ti-ar fi mai usor daca ai comanda saptamanal hrana, nisipul si alte tratamente pentru pisica, online de pe un petshop cum e mobilepet.ro unde poti gasi tot ceea ce ai nevoie pentru animalul tau de companie, economisind foarte mult timp.

Citește și:

5. Invata-l pe cel mic sa fie bland si atent

Dupa cum am aflat deja, pisica il ajuta pe cel mic sa-si dezvolte empatia, insa un astfel de animal de companie ofera o multime de beneficii pentru sanatatea celor care locuiesc alaturi de el, precum scaderea riscului de boli cardiovasculare, imbunatatirea sistemului imunitar, scaderea riscului de a dezvolta alergii, prevenirea astmului in cazul copiilor, reducerea stresului si a anxietatii, conform mritechnicianschools.net.

Cu toate acestea, de multe ori cel mic s-ar putea sa nu faca diferenta intre pisica de plus si cea adevarata si comportamentul lui sa nu fie foarte bland. Aceasta este o regula nescrisa a oricarei interactiuni copil – animal de casa. Este datoria ta sa il inveti, cu aceeasi blandete si rabdare pe care vrei sa o manifeste si el fata de pisica, ca tot ce e neplacut pentru el, ii place la fel de putin si pisicii.

In fond, rabdarea de a-i educa pe cei doi parteneri de joaca si dorinta de a crea un camin sigur pentru fiecare ne invata, pana la urma, cum sa procedam in multe dintre situatiile neprevazute.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Februarie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.