Setari Cookie-uri

Ziua Barbatului: cand si cum ii putem sarbatori pe barbatii din viata noastra

Ziua Barbatului s-a transformat intr-un adevarat manifest al barbatilor din intreaga lumea si un prilej de cinstire a rolului pe care acestia il poarta in societate.

Asa cum femeile au o zi si o sarbatoare dedicata doar lor, in care sunt admirate, iubite si rasfatate, barbatii au hotarat ca nu trebuie sa fie nici ei privati de o astfel de zi speciala. Doar ca, nehotararea care ii caracterizeaza de multe ori, si-a pus amprenta si de aceasta data, ajungand sa aiba 3 zile. Cum s-a intamplat mai exact acest lucru?

Ziua Barbatului Foto: Cara-Foto, Shutterstock

Cand sarbatorim Ziua Barbatului

Ziua Barbatului pe 9 martie

Sarbatoarea traditionala romaneasca, numita Ziua Barbatului sau Mucenicii incheie zilele mofturoase ale babelor si lasa loc zilelor mosilor, acele zile calde de inceput de primavara. Care este insa motivul pentru care s-a ajuns ca aceasta sarbatoare sa fie o zi destinata barbatilor?

In traditia populara barbatii trebuie sa bea in ziua de mucenici 40 de pahare cu vin, acestea reprezentand sangele varsat de cei 40 de Sfinti Mucenici din ceteatea Sevastiei. Astfel, cei care vor reusi sa faca acest lucru vor fi sanatosi si feriti de boli tot anul. Totodata, pe 9 martie barbatii trebuie sa isi masoare rezistenta impotriva Zeului Bachus, consumand cele 40 de pahare, demonstrandu-si puterea, rezistenta si ambitia.

Barbatii care abandoneaza aceasta provocare si nu sunt capabili sa o duca pana la capat cazand prada efectului bauturii, vor fi urmariti de acest viciu tot anul, intrucat credinta lor nu este demna de sacrificiul Sfintilor.

In ziua de 9 martie, gospodinele gatesc in cinstea Sfintilor Mucenici acei colaci deliciosi numiti sfinti, mucenici sau bradosi. De asemenea, acestia se pot gati si fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici.

Citește și:

Ziua barbatului pe 19 noiembrie

Ziua Internationala a Barbatului, a fost declarata oficial pe data de 19 noiembrie si este in prezent sarbatorita in peste 60 de tari din intreaga lume.

Cateva dintre obiectivele sarbatoririi acestei zile sunt: promovarea modelelor masculine pozitive, contributia pozitiva a barbatului in societate, familie, casnicie, sa se concentreze asupra sanatatii barbatilor si a starii lor emotionale de bine si, nu in ultimul rand, imbunatatirea relatiei dintre sexe si promovarea egalitatii intre sexe.

Ziua Internationala a Barbatului este un prilej de a aprecia si de a celebra barbatii din viata noastra si contributia pe care acestia o aduc in societate si in familie.

Ziua Barbatului pe 5 mai

Totodata, barbatii sunt sarbatoriti si pe data de 5 mai din considerente mai mult comerciale, atunci cand un renumit brand de bere a hotarat sa le faca dreptate barbatilor si sa le dedice o zi doar pentru ei, in care acestia sa faca ce-si doresc si sa se simta rasfatati. Daca noi femeile, avem o zi a noastra in care ne sarbatorim feminitatea, de ce nu ar avea si ei o zi in care sa-si sarbatoreasca masculinitatea si forta?

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Martie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.