Setari Cookie-uri

Alfabetul dragostei. Cele mai frumoase citate de iubire dupa Marguerite Yourcenar

Iti cer iertare nu pentru ca te parasesc, ci pentru ca am zabovit prea indelung.

Marguerite Cleenewerck de Crayencour ( 8 iunie 1903, Bruxelles, Belgia - 17 decembrie 1987, Maine, SUA) a fost o scriitoare de origine franco-belgiana, cunoscuta dupa pseudonimul Yourcenar, o anagrama a numelui de familie.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial s-a stabilit in Statele Unite ale Americii, unde a fost profesoara de literatura comparata in New York. A publicat numeroase eseuri, poezii, romane, volume de povestiri, dintre care cele mai cunoscute sunt “Alexis” (romanul de debut), “Memoriile lu Hadrian”, “Ca o apa care curge”, “Obolul visului”, “Piatra filosofala”, “Povestiri orientale” sau trilogia memorialistica “Labirintul lumii”.

A fost prima femeie primita in Academia Franceza (1980) si a fost distinsa de-a lungul vietii cu numeroase premii, cum ar fi Prix Femina (1968), Premiul Academiei Franceze (1977) sau Premiul Erasmus (1983).

Citește și:

Poti comanda online cartile lui Marguerite Yourcenar.

AMAGIRI

“…amagirile sunt poate chipul pe care il iau, in ochii oamenilor de rand, realitatile cele mai ascunse si cele mai adanci.”

ANTAGONISM

“Capul meu neprihanit a fost insotit cu un trup blestemat, spuse ea.Vreau si nu vreau, sufar si simt placere, mi-e sila de viata si frica de moarte. Nici unul dintre noi nu e intreg, zise inteleptul. Toti suntem mai multe lucruri deodata, crampeie, umbre, naluci. Veacuri dupa veacuri, toti numai ne-am inchipuit ca plangem, ca ne bucuram.”

BUCURIA

“Sunt prea rezonabila ca sa mai cred ca fericirea nu e de gasit decat la hotarul ei cu pacatul. Daca nu ai bucuria in tine insuti nu ti-o pot da nici curatenia nici pacatul.”

CUMPARA

“Iubirea nu poate fi cumparata: femeile care se vand nu fac in fond decat sa se inchirieze; se poate insa cumpara visul; aceasta marfa impalpabila se vinde sub numeroase infatisari.”

Citește și:

DAR

“Frumusetea unui dar e mai mica atunci cand cel care il face nu-i da nici o importanta.”

DRAMA

“Suntem toti la fel, ne temem de drame, dar uneori inchipuirea ne face sa le dorim, fara sa ne dam seama ca drama a si inceput.”

EXPLICATIE

“Cum ar putea un termen stiintific sa explice viata? Un termen nu explica nici macar un simplu fapt, nu face decat sa-l denumeasca. Si il denumeste de fiecare data la fel, desi nu exista fapte identice in doua vieti diferite, poate nici inlauntrul aceleasi vieti.”

FERICIRE

“Fericirea este ca o capodopera; la cea mai mica eroare se denatureaza, cea mai mica sovaiala o modifica, cea mai mica lipsa de finete o sluteste, cea mai mica prostie o amorteste.”

IERTARE

“Iti cer iertare nu pentru ca te parasesc, ci pentru ca am zabovit prea indelung.”

Citește și:

    Vizionare placuta


    Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.