Setari Cookie-uri

Saptamana Patimilor: semnificatia ultimelor zile din viata lui Iisus

Iata ce simbolizeaza fiecare zi din Saptamana Mare, cea care precede cel mai important eveniment al crestinatatii: Invierea Domnului.

Pentru majoritatea crestinilor, saptamana care precede sarbatoarea de Paste este cunoscuta sub numele de Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare si este in mod traditional o perioada de reflectie asupra evenimentelor intamplate inaintea mortii lui Iisus. Mai exact, intrarea triumfala in Ierusalim, tradarea Sa de catre Iuda, Ultima Cina cu cei doisprezece apostoli, arestarea, crucificarea, moartea si ingroparea Lui in mormant.

Saptamana Patimilor este una din acele perioade sacre din an in care ne apropiem mai mult de credinta comemorand ultimele zile din viata lui Iisus si in care, pe langa sarbatoare si bucurie, trebuie sa ne concentram asupra suferintei, umilintei, mortii. Iar in mijlocul acestor lucruri este important sa plasam speranta Invierii, a iubirii si a pocaintei. Sa ne gandim mai mult la viata noastra, la drumul nostru catre credinta si la puterea extraordinara pe care o pot avea bunatatea si speranta.

Citește și:

Saptamana Patimilor
Foto: WDG Photo, Shutterstock, Shutterstock

Semnificatia fiecarei zile din Saptamana Patimilor

Fiecare zi din Saptamana Mare are o semnificatie aparte, un inteles si un mesaj foarte clar si profund, in care retraim nu doar ultimele zile din viata Mantuitorului dar si intreaga lor tensiune si tristete launtrica, pocainta, nadejdea si bucuria Invierii.

Lunea Mare

Lunea cea Mare este dedicata vietii lui Iosif, care a fost vandut de catre fratii sai in Egipt cu 30 de arginti. Istoria acestei intamplari este ca o prefata la tradarea pe care a suferit-o Iisus din partea lui Iuda.

Tot in aceasta zi se tine o denie in care se pomeneste smochinul cel neroditor care s-a uscat dupa ce a fost blestemat de Hristos inaintea intrarii in Ierusalim, acesta simbolizand sufletul necredinciosilor.

Martea cea Mare

Martea cea Mare, denumita si Martea Seaca este dedicata predicii de pe Muntele Maslinilor, cand Iisus a povestit ucenicilor sai parabola celor zece fecioare, iar in aceasta zi credinciosii sunt indemnati sa se pregateasca in orice clipa pentru a-l intampina pe Iisus. In a doua zi din Saptamana Mare, Mantuitorul a anticipat distrugerea marelui Templu, dar si propriile patimi care aveau sa urmeze.

Citește și:

Miercurea cea Mare

Ziua in care Iuda l-a vandut pe Iisus, apostolul tradandu-si invatatorul. La slujba de denie, alturi de Iuda, este pomenita si femeia pacatoasa care a spalat cu lacrimile sale si a uns cu mir picioarele Mantuitorului, ea fiind un simbol al pocaintei si al omului care doreste sa se indrepte dupa ce a gresit.

Joia Patimilor

Joia Mare este inchinata comemorarii a patru evenimente importante din viata lui Iisus, si anume: spalarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taina, Rugaciunea din gradina Ghetsimani, si vanzarea si prinderea Mantuitorului. In aceasta zi, in timpul deniei se citesc cele 12 evanghelii, Sfanta Cruce este scoasa in naosul bisericii, iar preotii vorbesc despre ultimele zile petrecute de Iisus inainte de Rastignire. Din Joia Mare si pana dupa Inviere, in biserici nu se mai trag clopotele , ci doar se bate toaca, iar gospodinele vopsesc ouale,

Citește și:

Vinerea Neagra

Vinerea Mare este cea mai Trista zi din istoria Crestinismului si ziua in care Iisus a patimit si a murit pentru mantuirea lumii. In aceasta zi se tine post negru, iar seara are loc Denia Prohodului, unde se inconjoara biserica de trei ori (reprezentand cele trei zile petrecute in mormant) si se trece pe sub Sfantul Epitaf care simbolizeaza trupul mort al lui Iisus.

Se spune ca in aceasta zi, inainte de rasaritul soarelui, oamenii trebuie sa se scufunde de trei ori intr-o apa curgatoare, acest lucru ajutandu-i sa se protejeze pe tot parcursul anului de boli, bube si friguri.

Sambata Mare

Penultima zi din Saptamana Patimilor, este cea in care gospodinele fac ultimele pregatiri, iar crestinii se imbraca in haine noi si curate pentru a participa la noaptea de Inviere. In aceasta zi, crestinii praznuiesc ingroparea trupeasca a Mantuitorului si coborarea acestuia in iad pentru a obtine promisiunea vietii vesnice pentru toti cei care cred in Dumnezeu.

In Sambata Mare se taie mielul, se prepara mancarurile traditionale, iar apoi se asteapta in liniste venirea serii pentru a merge la slujba de Inviere.

Citește și:

Duminica Mare

Ziua Invierii si cea care incheie Saptamana Patimilor, in care crestinii iau masa in familie, se ciocnesc oua si se gusta din preparatele traditionale. Traditia spune ca in aceasta zi este bine sa punem un ban de argint intr-un vas cu apa si apoi sa ne spalam pe fata, acest lucru aducand sanatate si belsug pentru tot anul. Tot in aceasta zi este bine sa purtam haine noi, ca un simbol pentru primenirea sufletului si a trupului

Foto prima pagina: Ricardo Reitmeyer, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
26 Aprilie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.