Setari Cookie-uri

Care sunt drepturile de care beneficiezi la job atunci cand esti insarcinata

Potrivit legii, mamele si femeile insarcinate se bucura de mai multe drepturi la locul de munca.

Gabriela Dinu

Program de munca redus si tratament special

Potrivit legii, mamele si femeile insarcinate se bucura de mai multe drepturi la locul de munca. Practic, dreptul femeilor insarcinate la un program adaptat fara a li se modifica salariul este reglementat prin lege, iar mamele au dreptul la pauze pentru alaptat sau program mai scurt.

Gabriela Dinu, avocat al Tuca Zbarcea & Asociatii, spune ca primul lucru pe care trebuie sa il faca femeile insarcinate pentru a beneficia de drepturi speciale la locul de munca este sa obtina un document de la medicul de familie, care sa le ajute sa informeze angajatorul in legatura cu starea lor.

“Daca exista aspecte ce pot pune in pericol sanatatea si securitatea gravidelor si a mamelor, angajatorii sunt nevoiti sa ia masuri adecvate. Tot angajatorii sunt cei care sunt obligati prin lege sa nu faca publica starea de graviditate a angajatei, atata timp cat nu este vizibila.”

Potrivit avocatei de la Tuca Zbarcea & Asociatii, in cazul in care salariata gravida nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea programului de lucru cu o patrime, fara a-i fi afectate drepturile salariale. E important de stiut, de asemenea, ca gravidele, salariatele care alapteaza si cele care au nascut recent nu pot fi obligate sa munceasca noaptea.

Citește și:

Ce se intampla in cazul in care nu este posibila mutarea lor pe un post ce presupune program de zi sau in cazul in care, din motive obiective, angajatorul nu poate reduce programul de lucru sau nu poate schimba conditiile de munca pentru evita expunerea la riscuri a salariatelor gravide? „Ele pot intra in concediu de risc maternal”, ne explica avocata Gabriela Dinu.

In cazul in care vorbim despre mame care alapteaza, ele trebuie sa primeasca doua pauze de alaptare a cate o ora, pana cand copilul implineste un an. Pauzele pot fi inlocuite, la cerere, cu o reducere de doua ore a programului de lucru zilnic.

Angajatorul nu poate concedia salariatele gravide

Exista si exceptii care au loc in situatiile de reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului, in conditiile legii.

Gravidele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. In principiu, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

Citește și:

Gabriela Dinu, avocat al Tuca Zbarcea & Asociatii, spune ca atat concediile pentru sarcina, cat si cele pentru lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Vizionare placuta


Kudika
13 Octombrie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.