Setari Cookie-uri

Legende de Halloween: lanterna lui Jack si alte traditii misterioase

Este momentul cel mai infricosator al anului in care personajele terifiante si supranaturale prind viata.

In timp ce unii cred ca umbrele infricosatoare si fenomenele misterioase sunt dovezi de necontestat ale supranaturalului in lume, cei mai multi dintre noi considera ca in spatele tuturor activitatilor paranormale se ascunde o explicatie stiintifica simpla. Halloween-ul este o sarbatoare de origine celtica preluata in zilele noastre de tot mai multe popoare si este, totodata, acel moment din an in care realitatea lasa loc liber imaginatiei, supranaturalului si al fiintelor de pe celalalt taram.

legende de halloween Foto: Alexander Raths, Shutterstock

Povesti de Halloween: legenda lui Jack O’Lantern

Una dintre cele mai misterioase povesti de Halloween are in prim plan o veche legenda irlandeza care a fost exportata in America, iar aceasta spune povestea zgarcitului Jack, care a fost mai tarziu metamorfozat in felinarul pe care il stim cu totii. Jack era un om avar, impatimit al bauturii, care gasea o mare satisfactie in a le juca feste celor din jurul sau si nu numai.

Intr-o buna zi, acesta l-a invitat pe diavol sa bea impreuna cu el insa, zgarcenia care il caracteriza si-a spus cuvantul, iar Jack nu a vrut sa-si plateasca partea sa, pacalindu-l pe acesta sa se transforme intr-o moneda si astfel sa achite datoria. De indata ce dracul i-a ascultat sugestia, Jack s-a hotarat sa pastreze moneda eliberandu-l doar cu conditia sa nu-l mai caute timp de un an. Dupa aceasta farsa, Jack nu se potoleste si ii mai intinde diavolului o capcana convingandu-l sa urce intr-un pom pentru a culege un fruct. In timp ce acesta era urcat in copac, Jack a incrustat in scoarta acestuia o cruce, astfel incat dracul sa nu poata cobori pe pamant pana cand nu-i promite ca nu-l va mai ispiti inca zece ani.

Nu a trecut foarte mult timp, iar Jack a murit. Conform legendei, Dumnezeu nu a vrut sa permita intrarea in rai unui astfel de pacatos, iar diavolul se tine de cuvant si nu-l primeste pe Jack in iad, fiind osandit astfel sa ramana hoinar pentru eternitate. Necuratul ii arunca o flacara din iad pentru ca acesta sa vada pe unde bantuie. Jack a pus flacara intr-un nap scobit si colinda de atunci pamantul fara incetare. Irlandezii au numit acest personaj fantomatic Jack O’Lantern. Legenda lui Jack a fost transformata in traditionalul dovleac de Halloween, cel mai cunoscut simbol al acestei sarbatori.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Octombrie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.