Setari Cookie-uri

Televizorul si personalitatea

Este televiziunea un mijloc de manipulare a maselor, de educare sau pur si simplu cea mai la indemana, comoda si ieftina metoda de relaxare si petrecere a timpului liber?

Este televiziunea un mijloc de manipulare a maselor, de educare sau pur si simplu cea mai la indemana, comoda si ieftina metoda de relaxare si petrecere a timpului liber? Daca ar fi sa judecam dupa tipul programelor difuzate de cele mai multe televiziuni, am spune ca rolul de educare a scazut dramatic, asta daca nu cumva prin educarea gusturilor se intelege acum promovarea kitschului, a falsului umanitarism, imbracat in diferite spectacole mai mult sau mai putin artistice menite sa stoarca lacrimi si bani si a unor filme de calitate indoielnica, din care pentru acest articol vom retine in special mesajele pe care le transmit. Sunt intrebari pe care ni le punem frecvent, fac subiectul discutiilor de cafea sau poate ceva mai serioase, intre mame care observa panicate lipsa de implicare a copiilor in viata sociala, lipsa interesului pentru orice alte activitati in afara de privitul la televizor sau navigarea pe internet, incapacitatea lor de a se descurca singuri chiar si in situatii simple de viata. Nu intentionez sa arat cu degetul anumite tipuri de programe, demersul ar fi inutil mai ales ca suntem cu totii constienti de calitatea anumitor programe si cu toate acestea cei mai multi dintre noi continua sa le urmareasca. De ce? Aceasta ar fi una dintre intrebarile la care voi incerca sa ofer raspuns.

Nenumarate studii neuropsihlogice au demonstrat fara drept de apel ca vizionarea TV afecteaza dezvoltarea si functionarea creierului uman. Sunt afectati copiii, care sunt cu atat mai expusi cu cat sunt in proces de formare, insa si adultii. Un amanunt interesant insa si care ar trebui sa ne puna cel mai tare pe ganduri este acela ca televizorul afecteaza creierul uman indiferent de tipul programului vizionat, de continutul acestuia. Acest lucru se intampla datorita influentei pe care televizorul o are supra activitatii electrice a creierului, care dupa numai cateva minute de vizionare va dobandi o configuratie specifica, in care vor predomina undele de tip alfa si teta, specifice starilor de pasivitate respectiv de somn usor.

Citește și:
Cercetarile de specialitate au ajuns la concluzia ca vizionarea TV afecteaza grav emisfera cerebrala stanga si cortexul prefrontal. Emisfera stanga reprezinta centrul limbajului, este responsabila de rationamentele logice si analitice, ceea ce inseamna ca aceste procese vor fi afectate, persoanele in cauza vor intampina dificultati in construirea frazei, atat in vorbire cat si in scris. Cortexul prefrontal reprezinta sediul introspectiei, al constiintei si controlului emotional, al proceselor mentale superioare. Afectarea lui va avea drept rezultate scaderea capacitatii de concentrare a atentiei, motivatiei si vointei, o crestere a agresivitatii si a pulsiunilor sexuale. Cumularea efectelor va avea drept rezultat o persoana slaba, incapabila sa ia decizii sau sa actioneze in sensul indeplinirii dorintelor sale deoarece ii lipseste vointa necesara intrarii in actiune si motivatia de a o duce la bun sfarsit.

Intr-un important studiu dedicat consecintelor vizionarii TV, intitulat “Efectele micului ecran asupra mintii copilului” realizat in anul 2007 de catre “Asociatia pentru apararea familiei si copilului” se constata ca vizionarea are consecinte dintre cele mai dramatice: agitatie mentala, slabirea capacitatii de concentrare, scaderea memoriei, aparitia starii de pasivitate si a plictiselii, a depresiilor, anxietatii si tulburarilor de personalitate, precum si intensificarea starii de nervozitate. Pe termen lung ea va diminua puternic capacitatea omului de a se implica in propria existenta si detasarea de realitatea vietii cotidiene, scaderea capacitatilor intelectuale si implicit procesele de invatare.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.