Superstitii de Halloween

Traditia sarbatorii de Halloween a pornit de la popoarele celtice de odinioara, fiind cunoscuta si ca un festival al umbrelor, ce este celebrat pe 1 noiembrie. Halloween-ul a devenit una dintre cele mai importante sarbatori populare din America de Nord si Canada, fiind imprumutat in ultimul secol de catre toate tarile din lume, inclusiv de Nigeria, China si chiar Guatemala. De ce sa nu sarbatorim sau cel putin sa cunoastem si noi mai bine aceasta festivitate cu un farmec aparte, in special pentru cei pasionati de mistere, costumatii , obiceiuri neobisnuite si povesti ce-ti fac pielea gaina?

Traditia sarbatorii de Halloween a pornit de la popoarele celtice de odinioara, fiind cunoscuta si ca un festival al umbrelor, ce este celebrat pe 1 noiembrie. Halloween-ul a devenit una dintre cele mai importante sarbatori populare din America de Nord si Canada, fiind imprumutat in ultimul secol de catre toate tarile din lume, inclusiv de Nigeria, China si chiar… Guatemala. De ce sa nu sarbatorim sau cel putin sa cunoastem si noi mai bine aceasta festivitate cu un farmec aparte, in special pentru cei pasionati de mistere, costumatii , obiceiuri neobisnuite si povesti ce-ti fac pielea gaina?

Una dintre povestile cele mai populare de Halloween este aceea a lui Jack-o’-lantern, faimosul dovleac cu o lumanarica in interior. Se spune ca Jack era un irlandez cu sufletul foarte rau, ce a pacalit diavolul care il urmarea urcandu-se intr-un copac. Duhurile rele s-au luat dupa el, dar barbatul a crestat semnul crucii pe una dintre ramurile copacului, diavolul ramanand captiv in acel copac pana cand i-a promis ca nu ii va lua niciodata sufletul, dupa care Jack l-a eliberat. In clipa mortii sale, nu a fost primit in Rai din cauza rautatii lui, dar nici diavolul nu l-a primit in iad, aducandu-si aminte de promisiunea facuta. Inainte de a pleca de la portile iadului, Jack i-a spus diavolului ca nu are nicio lumina si nu vede drumul, iar stapanul infernului i-a dat un taciune aprins in focurile iadului, pe care Jack l-a pus intr-o gulie crestata pe care o purta intotdeauna cu el; sufletul lui a inceput sa rataceasca de atunci pe Pamant, in cautarea unui loc de odihna. Legenda lui Jack a fost transformata in traditionalul dovleac de Halloween, cel mai cunoscut simbol al acestei sarbatori.

Pe langa povesti de acest gen, care se spun de Halloween, mai exista si o multime de superstitii si obiceiuri ce se practica in noaptea misterioasa de 1 noiembrie. Kudika iti prezinta in urmatoarele randuri cateva traditii bizare de Halloween, adunate din toata lumea:

In Spania de exemplu, ziua de 1 noiembrie a devenit sarbatoare publica, fiind asociata si cu sarbatoarea catolica a tuturor sfintilor. In acea zi, spaniolii mananca o paine speciala, cu seminte de anason si glazura de portocale, numita Oasele Sfintilor, dar cunoscuta si ca “Pan de Muerto” sau Painea Mortii, avand de obicei forma unui craniu uman.
Retail jobs

Vizionare placuta


Kudika
31 Octombrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri