Setari Cookie-uri

Sa fac avort, sa nu fac?

Am vazut de curand un film care m-a impresionat suficient de tare pentru a ma face sa ma gandesc mai mult la subiectul acestuia. Era vorba despre o fata in ultimul an la liceu care ramane insarcinata cu prietenul ei de aceeasi varsta. Desi alege sa nu avorteze, se lasa convinsa de catre parinti sa dea copilul spre adoptie.

Dar ceea ce m-a uimit la vremea aceea a fost faptul ca ea n-a parut aproape deloc afectata. A avut doar mai multa grija in urmatorul an, iar dupa aceea ne-a mai marturisit cateva ocazii in care a riscat facand sex neprotejat. Iar asta te face sa te gandesti ca un avort, odata savarsit, pierde din gravitate in mintea unei adolescente, si este perceput doar ca o metoda contraceptiva ce poate fi repetata la nevoie. Aceata idee este impartasita prietenelor care, fiind la o varsta la care sunt foarte influentabile, o adopta. Astfel ajunge sa se perpetueze o solutie gresita, transformandu-se intr-un cerc vicios.

Cealalta colega a ales sa pastreze copilul. In felul acesta a fost nevoita sa renunte la scoala. A fost sustinuta in decizia ei doar de catre bunica ei care a incercat de asemenea s-o ajute sa scape din relatia bolnavicioasa in care se implicase. Nu stiu ce s-a ales de ea in cele din urma pentru ca, in timp, am pierdut legatura. Din cate am mai aflat de la alte foste colege, ea este somera si face eforturi pentru a-si intretine copilul.

Pentru a nu exista dubii, trebuie sa mentionez faptul ca si eu si prietenele mele care au avut parte de aceste experiente eram la vremea respectiva constiente de toate metodele contraceptive la care puteam apela, inclusiv de faptul ca, daca mergeam la Centrul de Planificare Familiala, am fi primit contraceptive si prezervative gratuit.

Acestea sunt doar doua exemple a doua decizii deosebit de grele pentru un adolescent. Intr-o situatie asemanatoare cu cea din primul exemplu sunt foarte multe fete care iau avortul drept metoda contraceptiva si apeleaza la el in mod frecvent fara nicio remuscare. Mai grav este faptul ca societatea le incurajeaza aducand exemple precum cea a celeilalte colege care a pastrat copilul si acum se chinuie sa-i poata oferi nu un viitor si nici siguranta, ci macar o masa decenta pe zi.

Consilierea adolescentelor intr-o problema atat de grava precum o sarcina nedorita este primordiala pentru a le ajuta sa ia o decizie corecta pe care sa si-o asume in totalitate, fara a fi influentate de parinti sau societate. Cu atat mai mult s-ar dovedi utile cateva ore de consiliere in ceea ce priveste viata sexuala, oferite inainte sa se ajunga la tragedii. Aceste ore de consiliere ar trebui predate in paralel cu cele de educatie sexuala, pentru a oferi o imagine de ansamblu a ceea ce inseamna de fapt inceperea unei relatii amoroase.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Iulie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.