Setari Cookie-uri

Deja Vu

In urma cu cateva zile, am trait o senzatie de deja-vu in timp ce intram in scara blocului in care locuiesc. Nu e prima oara ca am aceasta ciudata senzatie, asa ca am hotarat ca a venit timpul sa aflu care este explicatia acestui fenomen bizar. Iata ce am aflat.

O alta teorie a fost lansata de Herman Sno, cercetator olandez, care explica faptul ca fenomenul se datoreaza unei erori minuscule provocate de incercarea creierului de a crea imagini clare din franturi de informatii facand apel la memorie. Eroarea apare atunci cand acea frantura minuscula de informatie noua (imagine, miros sau sunet) este deosebit de asemanatoare cu o alta stocata in memorie si care datorita asemanarii izbitoare aduce in atentie ceea ce deja exista acolo creand senzatia de familiaritate.

Teoria psihiatrului american Robert Efran, este insa diferita. Aceasta o numeste “teoria procesarii duale” care sustine ca ar fi vorba despre o lipsa de sincronizare a creierului in asimilarea multitudinii de informatii care il bombardeaza. Aceasta lipsa de sincronizare poate duce la perceperea unei senzatii cu o oarecare intarziere, fapt care duce la inregistrarea acestora ca fiind experiente din trecut. Un fel de a spune ca informatia si-a ratacit drumul si in loc sa mearga in depozitul de memorie pe termen scurt ea ajunge in cel de memorie pe termen lung. Astfel, atunci cand este constientizata creaza senzatia tulburatoare de amintire. Cunoscand cu totii complexitatea si viteza proceselor care au loc in creierul uman, pare mult mai usor de acceptat unele explicatii conform carora in creier au loc mici disfunctii, mici erori in locul altor explicatii mult mai ciudate pe care le-am mai gasit in care vorbesc despre reincarnare, parapsihologie sau chiar rapiri extraterestre.

Alte cateva exemple de teorii care mai exista, desi nu sunt complet acceptate de catre oamenii de stiinta, nu pot fi totusi ignorate. Acestea sunt date de catre psihanalisti si se refera la procesele care au loc intre constient si subconstient, sine si eu.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Iulie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.