Setari Cookie-uri

4 femei care au distrus formatii sau efectul Yoko Ono

Acum cateva luni umbla un zvon pe internet conform caruia formatia No Doubt ar fi pe cale sa se desparta datorita unei intorsaturi nedorite luate de contractul lor cu creatorii jocului Guitar Hero. Stirea era, bineinteles, o simpla gluma ironica ce a reusit totusi sa ne reaminteasca faptul ca multe formatii se despart din motive care de care mai triviale. Printre acestea se numara si efectul Yoko Ono intitulat dupa femeia acuzata ca ar fi intervenit intre membrii Beatles cauzand despartirea formatiei.

Acum cateva luni umbla un zvon pe internet conform caruia formatia No Doubt ar fi pe cale sa se desparta datorita unei intorsaturi nedorite luate de contractul lor cu creatorii jocului Guitar Hero. Stirea era, bineinteles, o simpla gluma ironica ce a reusit totusi sa ne reaminteasca faptul ca multe formatii se despart din motive care de care mai triviale. Printre acestea se numara si efectul ‘Yoko Ono’ intitulat dupa femeia acuzata ca ar fi intervenit intre membrii Beatles cauzand despartirea formatiei.

Gurile rele spun ca fiecare formatie de muzicieni se confrunta, la un moment dat, cu propria versiune a faimoasei Yoko Ono: o ‘dama’ ce reuseste sa castige afectiunea unui membru al formatiei (in general solistul dar nu neaparat) iar mai apoi doreste sa desparta formatia. Jocul Guitar Hero a lansat chiar si o vorba ce pare sa descrie perfect aceasta tendinta de a arunca vina pe o femeie: ‘Cand nu esti sigur [n.r. pe motivul despartirii], da vina pe iubita cantaretului.’

Uitandu-ne in trecut am incercat sa identificam cateva exemple de femei acuzate ca ar fi reprezentat cauza despartirii unor formatii. Unii le tin partea aratand ca motivele despartirii erau mult mai serioase, altii (in special fanii formatiilor) le vad drept fiinte malefice si profitoare. Pana una alta nu putem nega ca numele lor (in cazul a trei dintre exemple) va fi intotdeauna asociat cu nefericitul eveniment. Cel de-al patrulea exemplu pe care vi l-am pregatit ramane inca pe masa de discutii, fiind unul de actualitate.

1. Yoko Ono si John Lennon

Dintr-o astfel de trecere in revista nu putea sa lipseasca Yoko Ono, artista americana de origine japoneza. Aceasta l-a intalnit pe chitaristul formatiei Beatles John Lennon in noiembrie 1966 insa si-au inceput relatia amoroasa in 1968. In 1970 formatia s-a despartit. Degetele acuzatoare ale fanilor s-au indreptat catre Yoko Ono numind-o hrapareata, rea, nebuna, materialista, nepasatoare si ‘complimentele’ ar putea continue. Toti au urat-o pe Ono deoarece a despartit ‘cea mai buna formatie a tuturor timpurilor’.

Insa simpla citire a memoriilor britanicilor de la Beatles ne arata ca formatia se confrunta cu oarece probleme inainte ca Lennon sa isi fi intalnit viitoarea sotie. Acesta incepuse sa se indeparteze de formatie si de lumea muzicala fiind ocupat cu rezolvarea unor probleme legate de stupefiante iar Paul McCartney incerca sa se impuna ca lider al formatiei. George Harrison era nemultumit de faptul ca atat John cat si Paul refuzau sa ia in considerare incercarile lui de a compune muzica pentru formatie iar Ringo Starr, desi nu avea nici o problema cu nimeni, nu putea sa nu se simta marginalizat. Spre sfarsitul anilor ’60 fiecare membru al formatiei se lansase deja in proiecte solo.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Ianuarie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.