Setari Cookie-uri

4 femei care au distrus formatii sau efectul Yoko Ono

Acum cateva luni umbla un zvon pe internet conform caruia formatia No Doubt ar fi pe cale sa se desparta datorita unei intorsaturi nedorite luate de contractul lor cu creatorii jocului Guitar Hero. Stirea era, bineinteles, o simpla gluma ironica ce a reusit totusi sa ne reaminteasca faptul ca multe formatii se despart din motive care de care mai triviale. Printre acestea se numara si efectul ‘Yoko Ono’ intitulat dupa femeia acuzata ca ar fi intervenit intre membrii Beatles cauzand despartirea formatiei.

Din momentul in care cei doi au ajuns un cuplu, au devenit nedespartiti, Yoko asistand chiar si la inregistrarile din studio ale formatiei. Lennon chiar a insistat ca sugestiile aceateia referitoare la munca baietilor sa fie luate in seama. Se pare insa ca acest lucru incalca o intelegere mai vechi intre membrii formatiei ce presupunea ca acestia nu isi vor lasa sotiile sau prietenele sa intervina in procesul artistic. Nu putem nega ca asta a contribuit la dezmembrarea formatiei insa e dificil sa afirmam ca Yoko Ono reprezinta cauza despartirii si ca, daca aceasta nu ar fi existat, membrii Beatles ar fi ramas impreuna pana la adanci batraneti.

Pana una alta insa numele Yoko Ono este adesea folosit drept insulta si fiecare femeie ce are o relatie cu un membru al unei formatii si se asteapta ca acesta sa ii acorde atentia necesara risca sa fie numita, cat mai in gluma, cat in serios ‘Yoko’. Ba chiar mai mult, insulta e folosita si in alte contexte, precum pentru a denumi o femeie ce intervine intr-un grup de baieti cauzand racirea relatiei dintre ei. Bineinteles, unui numesc acest proces maturizare, altii prefera efectul Yoko.

2. Sid si Nancy

Nancy Spungen e o alta americanca acuzata ca ar fi despartit o formatie britanica, si anume Sex Pistols, formatie responsabila pentru initierea miscarii punk in Marea Britanie. La varsta de 19 ani Nancy s-a mutat in Londra gurile rele sustinand ca motivul ar fi fost obsesia ei pentru Jerry Nolan, membru al formatiilor New York Dolls si The Heartbreakers. Se pare insa ca l-a intalnit in noiembrie 1977 pe basistul formatiei Sex Pistol, Sid Vicious cu care a inceput imediat o relatie.

Malcolm Butt, autorul cartii ‘Sid Vicious: Starul Rock’n’Roll’ spune despre Nancy ca ‘ea i-a facut cunostinta cu heroina, a contribuit la despartirea formatiei ce reprezenta pasiunea lui Sid si l-a dus la New York bagandu-i in cap idei ce s-au dovedit a fi distructive. L-a convins ca pentru a deveni un star rock’n’roll adevarat trebuie sa intre in jocul periculos al drogurilor. In mod indirect, cand a disparut [n.r. a murit], puterea pe care o avea asupra mintii lui era atat de mare incat Sid a intrat intr-o stare de soc din care nu si-a mai revenit, iar moartea ei a reprezentat catalizatorul principal al distrugerii lui. Trebuie sa poarte pe umeri greutatea ce rezulta din aceasta responsabilitate. ‘ Aceasta viziune este intarita si de filmul lui Alex Cox din 1986 ‘Sid and Nancy’.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Ianuarie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.