Setari Cookie-uri

6 masti ale victimei pe care uneori le purtam fiecare dintre noi

Mastile pe care invatam sa le purtam in copilarie ne ascund adevarata personalitate dar si ranile pe care le avem chiar si de noi insine.

4. Albina ocupata

Aceasta este persoana care face tot timpul ceva. Nu poate incetini, iar timpul de relaxare trebuie introdus cu forta in calendar. Face multitasking, lucreaza dupa program si se plange de ce zi plina sau luna a avut. Ea incearca de fapt sa evite aspecte ale vietii sale care ar putea fi dificile.

5. Vedeta

Aceasta victima are nevoie de validare si atentie constanta. Daca nu se afla in centrul atentiei, ceva este in mod evident gresit. Aceasta tendinta provine dintr-o insecuritate profunda - poate chiar de auto-respingere - deoarece valoarea sa deriva din validarea externa. Vedeta se agata de ceilalti si are nevoie de ei, sugandu-i de energie. De asemenea, tind sa ii faca pe ceilalti sa se simta vinovati: "Nu vrei sa-ti petreci timpul cu mine? Asta inseamna ca nu-ti pasa de mine".

6. Asistenta

Aceasta este o forma comuna de victimizare, in special in randul femeilor care sunt indoctrinate cu "virtutile" sacrificiului de sine si ale martiriului. Asistenta are putin timp si energie pentru a-si petrece singura, deoarece este prea ocupata sa se ingrijeasca de de nevoile altora - ceea ce o poate face sa se simta in control si pretuita de lume. Dusa la extrem, o astfel de atitudine poate provoca resentimente, precum si convingerea, uneori ascunsa, ca nimeni altcineva nu este capabil sa ii dea ceea ce doreste sau are nevoie.

Citește și:

Foto prima pagina: Yuganov Konstantin, Shutterstock

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.